Domů / MAGAZÍN / BYDLÍME / Jak uvařit vejce? A jsou lepší domácí, nebo z obchodu?

Jak uvařit vejce? A jsou lepší domácí, nebo z obchodu?

25. 03. 2024, SCONTO Nábytek
Otázek, které si klademe v souvislosti s vejci, není málo. Nejčastěji se ptáme, jak dlouho se vaří vejce natvrdo nebo naměkko, jestli jsou lepší domácí, nebo kupovaná, jak poznat čerstvá vejce a jaké je správné skladování vajíček. Tyto i další otázky vám zodpovíme v následujících řádcích.

Domácí vejce, nebo raději kupovaná vajíčka?

Poměrně častá je mezi lidmi domněnka, že způsob chovu slepic má vliv na kvalitu vajíček. Pokud jde o způsob chovu, mají slepice ve volném nebo ekologickém chovu do jisté míry lepší život, ale kvalita vajec je vlastně srovnatelná. Nejde tedy říct, že vajíčka slepic z těchto chovů jsou zdravější a lepší.

V některých případech může být vajíčko z domácího chovu dokonce horší než to z obchodu. Protože domácí chovatelé nemusí tolik dbát na zdraví slepic a hygienické podmínky. V domácích chovech navíc nemusí mít chovatelé potřebnou znalost a kontrolu nad stravou slepic, které volně běhají v přírodě. Dalším problémem domácích vajec je větší riziko kontaminace vajec, včetně salmonely.

Rozdíl je hlavně v tom, že domácí vajíčka můžeme jíst brzy po snesení a jsou velmi čerstvá, zatímco vajíčka v obchodech se do naší kuchyně dostanou obvykle po pár dnech od snesení. 
Zapamatujte si:
Výživovou hodnotu a chuť vajec ovlivňuje především strava slepic, péče o jejich zdraví a čistota prostředí. A samozřejmě čerstvost a způsob skladování.

Původ vajec

Všechna v obchodech prodávaná vejce v rámci EU nesou označení kódem. První číslo na vajíčku určuje způsob chovu (0 – chov v ekologickém zemědělství, 1 – chov ve volném výběhu, 2 – chov v halách, 3 – chov v klecích), následuje kód země (například označení „CZ“ znamená, že vejce pochází z České republiky). Za kódem země pak najdete registrační číslo, které určuje konkrétní chov (resp. konkrétní farmu, odkud je vejce). 

Trvanlivost a skladování vajec

Jak domácí, tak kupovaná vejce skladujte vždy v chladu a temnu a snažte se je do 1 měsíce spotřebovat. Vejce v žádném případě neomývejte. Skořápka vajec je pórovitá a na jejím povrchu mají vejce ochrannou vrstvu. Tu byste mytím a drhnutím narušili a uvolnili tím póry pro vstup mikroorganismů. Vejce uchovávejte nejlépe v lednici, v samostatném obalu, špičkou dolů.

Naše babičky uměly prodloužit dobu skladování třeba tím, že vejce ukládaly do pšenice nebo vodního skla (roztoku křemičitanu sodného). Prodloužily tím dobu skladování až na 9 měsíců. Dnes už jsou ale možnosti chovu a dostupnost vajec větší a potřebu dlouhého uskladnění nemusíme tolik řešit.

Zásady pro skladování vajec:
  1. Vejce skladujte v nejchladnější části ledničky při teplotě ideálně 5–8 °C, maximálně do teploty 18 °C, a spotřebujte do 1 měsíce. Lednice mají často speciální držáky na vajíčka ve dveřích, kde ale není stabilní teplota kvůli otevírání lednice. Dveře lednice proto nejsou nejlepším místem pro skladování vajec.
  2. Kolem vajec zajistěte proudění vzduchu a ukládejte je špičkou dolů v samostatném boxu, který je omyvatelný.
  3. Skořápku neomývejte, abyste nenarušili povlak, který chrání vajíčko před vnějším prostředím.
  4. Vejce neskladujte spolu s aromatickými potravinami, díky pórům ve skořápce snadno absorbují pachy.
  5. Nevystavujte vejce změnám teplot a přímým slunečním paprskům.

Jak poznáte čerstvé vejce

Čerstvé vejce má pevný žloutek a průhledný bílek. Když vejce rozklepnete a je čerstvé, žloutek drží pohromadě, u starších vajec se žloutek snáze rozteče. Před rozklepnutím poznáte čerstvost ponořením vajíčka do sklenice s vodou:
 
  • Když klesne ke dnu a na dně zůstane, je čerstvé.
  • Když se ode dna bude vznášet, je staré asi tak týden.
  • Když bude plavat na hladině, je vajíčko nejspíš starší dva a více týdnů. Plavání na hladině způsobuje vzduchová bublina.
Věděli jste, že?
Barva žloutku nemá na kvalitu a čerstvost vliv, odstín žloutku určuje strava slepic. Ani barva skořápky není indikátorem kvality, je dána plemenem slepice, která vejce snesla.

Jak uvařit vejce, aby bylo akorát, nepraskalo a snadno se loupalo?

Uvařit vajíčka není sice nic složitého, přesto musíte dodržet několik pravidel, aby byl výsledek perfektní a nemuseli jste se rozčilovat při jejich loupání.
Zásady pro vaření vajec:
 
  1. Vejce vyndejte z lednice dříve, aby se před vařením ohřála na pokojovou teplotu. Nedávejte je vařit studená přímo z lednice.
  2. Při vaření by měla být vejce celá ponořená ve vodě. Ideálně použijte malé a vyšší rendlíky. Ve velkém hrnci budete kvůli pár vajíčkům zbytečně ohřívat hodně vody, a navíc se z něj během varu voda rychleji odpaří.
  3. Do vody můžete přidat lžíci octa, citronové šťávy nebo soli, aby skořápky během vaření nepraskly.
  4. Vkládejte vejce do vroucí vody. Když je dáte do studené a až pak začnete vodu ohřívat, těžko odhadnete dobu, kterou potřebují pro správné uvaření.
  5. Naměkko vařte vejce asi 3–4 minuty, nahniličku 7 minut a natvrdo 9–10 minut. Delší vaření už může způsobit nepříjemnou šedou barvu žloutku. Nespoléhejte na svůj odhad a čas si změřte s pomocí chytré minutky.
  6. Ihned po vyndání vajec z vroucí vody je prudce zchlaďte v ledové vodě. Tím zastavíte vaření uvnitř vajíček, a navíc se budou i lépe loupat.
  7. Pro pokládání vajec do vroucí vody a jejich vyjmutí nepoužívejte obyčejnou lžíci. Z té vejce snadno vyklouzne a rozbije se. Skvěle vám poslouží kuchyňské náčiní jako třeba naběračka na špagety nebo pěnovačka.

Je lepší krájet vajíčka nožem, nebo použít kráječ na vajíčka?

Nakrájet vařená vajíčka na úhledné plátky se nemusí vždy podařit. Bílek se občas trhá nebo odděluje od žloutku a žloutek se může lepit na nůž nebo struny kráječe. Tři praktické vychytávky, které vám pomůžou s krájením vajíček:
  1. Vejce krájejte vždy vychlazená. Teplý žloutek bude mít tendenci se při krájení lepit.
  2. Pokud potřebujete nakrájet velké množství vajec do salátů, pomazánek nebo například nádivek, použijte kráječ na vajíčka nebo mřížku na krájení brambor. Nakrájená vejce nemusí být perfektní a díky kráječi budete mít práci raz dva hotovou.
  3. Pokud potřebujete krásné úhledné plátky, použijte ostrý nůž. Čepel nože před krájením zchlaďte pod proudem nebo namočte v ledové vodě. Po osušení navíc můžete čepel postříkat olejem ve spreji nebo lehce pomazat olejem. Krájení vám pak půjde „jako po másle“.

Hlavní zásady k vaření a skladování vajíček, které si zapamatovat:

Čtěte také

Ukázat další články

Jak si poradit se strašidlem? Vyžeňte dětský strach z pokoje

Dětský pokoj má velký vliv na pohodu a vývoj dítěte. Měl by působit příjemně, hravě a bezpečně. Při zařizování je ale třeba zohlednit i fakt, že děti od narození boj…

Kam a jak vysoko pověsit televizor

Již pár hodin denně strávených u špatně umístěného televizoru může mít nepříznivý vliv na vaše oči, krční svalstvo nebo páteř. Chcete-li se tomu vyhnout, měli byste …