Domů / MAGAZÍN / BYDLÍME / Jak skladovat chléb a pečivo: ideální je chlebník, ale…

Jak skladovat chléb a pečivo: ideální je chlebník, ale…

04. 01. 2024, SCONTO Nábytek
Jak skladovat chléb
Chléb ani jiné druhy pečiva nepatří do lednice ani do neprodyšného plastového sáčku. Neměli byste je nechávat volně položené venku ani v chlebníku. Jak tedy skladovat chléb, aby vám vydržel co nejdéle? Čtěte dál, poradíme vám, jak na to.

Nejdůležitější pro skladování chleba je vlhkost

A není to s ní jednoduché. Když je vzduch příliš vlhký, kůrka rychle změkne a pečivo rychleji zplesniví. Když bude vlhkosti málo, pečivo zase rychle ztvrdne.

Vhodný způsob pro skladování chleba, resp. pečiva závisí na jeho typu. U běžného chleba s tlustší křupavou kůrkou putuje vlhkost od jeho středu směrem ven. Ta se pak z kůrky musí uvolňovat. Pokud jí v tom brání neprodyšný obal, vlhkost zůstane v kůrce a ta změkne. Chléb tedy po přinesení z obchodu vybalte a takto ho nechte den nebo dva. Díky tomu si udrží křupavost i měkkost. Následně ho zabalte a uskladněte (postup dále v textu), vydrží vám tak klidně dalších 5 dní.

U měkkého pečiva, jako jsou rohlíky nebo toastový chléb, je situace jiná. Toto pečivo má tenkou a měkkou kůrku a hrozí mu spíše vyschnutí než změknutí. Můžete ho tedy nechat zabalené od prvního momentu. Počítejte však s tím, že takové pečivo vydrží kratší dobu, často jen pár dní. Výrobci do něj obvykle přidávají různé konzervanty, aby životnost prodloužili, ale to už je jiný příběh.

Jak skladovat kváskový chléb? V podstatě stejně, má ovšem výhodu, že vydrží déle než chléb z droždí. Mohou za to kyseliny obsažené v kvásku. Podobné je to i u tmavého chleba, který za delší trvanlivost vděčí vyššímu stupni vymletí. Tmavá mouka díky tomu nasává vlhkost pomaleji než bílá.

Jak skladovat chléb? Hlavně ne v lednici

Pro skladování chleba je důležitá také teplota. Ideální je 20–25 °C na tmavém místě, například ve spíži.

Nenechávejte chléb na přímém slunci – volně položený na kuchyňské lince nebo stole. Sluneční záření ho rychle vysuší.

Chlebu škodí i příliš nízké teploty. V lednici velmi rychle stárne a začne se drobit. Kromě toho rychle nasaje pachy, podobně jako například káva či soda, které v lednici možná používáte k odstranění pachů. Ani v tomto případě vám sáček nebo obal nepomůže kvůli vysoké vlhkosti v chladničce.

Takže jak skladovat chléb, aby vydržel co nejdéle? Nejvhodnějším místem je nádoba na chléb, nazývaná také chlebník.

Vybrat si můžete z různých materiálů, jako je dřevo, plast nebo ocel. Důležitější jsou ale rozměry. Chlebník by měl být dostatečně velký, abyste měli rezervu i pro velký chléb nebo větší množství pečiva. Pokud ho přeplníte, uvnitř stoupne vlhkost a pečivo nebude moct „dýchat“.
Pamatujte:
Chlebník je potřeba pravidelně čistit. Pečivo v chlebníku kontaminovaném bakteriemi a plísněmi se totiž zkazí mnohem rychleji než v tom čistém (ano, plísně tam jsou, i když je ještě nevidíte).

Bez obalu to nepůjde

I uvnitř chlebníku by měl být chléb (a jiné pečivo) zabalen, chcete-li, aby vám vydržel co nejdéle. Použít k tomu můžete obaly z různých materiálů. Měly by ale být vhodné pro styk s potravinami:

Papírový sáček

Nejhorší volba pro skladování chleba – již druhý den v něm vyschne a ztvrdne. Papír se tedy hodí jen k přenášení chleba z obchodu nebo pekárny domů.

Igelitový a mikrotenový sáček nebo fólie

Tyto materiály jsou (téměř) neprodyšné, výjimkou jsou pouze děrované igelitové obaly, které používají některé pekárny na krájený chléb. Vlhkost z nich nemá kam uniknout, kůrka rychle změkne.

Nejhorší je vložit do takového obalu ještě teplé pečivo, případně ho přenášet ze studeného do teplého prostředí. Při prudké změně teplot se vlhkost uvnitř vysráží a plísně si rychle přijdou na své.

Igelitové a mikrotenové sáčky tedy používejte pouze v nouzi, případně k mrazení pečiva (píšeme o něm na konci).

Látkový sáček nebo plátno

Takto skladovaly chléb naše babičky. Čerstvý chléb zabalily do utěrky a uložily do spíže. Vydržel jim i týden. Navíc jsou tyto obaly použitelné opakovaně, takže vám kromě ostatních členů rodiny „poděkuje“ i příroda.

Dnes můžete použít klasickou bavlněnou utěrku, lněné plátno nebo sáček. I v nich se ale množí bakterie a plísně, proto byste je měli každé 2–3 dny vyměnit.

Nezapomínejte, že chléb rád nasává pachy z okolí. K praní kuchyňských utěrek či sáčků na chléb tedy používejte pouze neparfémované prací prostředky.
 

Obal s včelím voskem

Jedná se o látkové obaly (nejčastěji bavlněné) potažené vrstvou včelího vosku. Zahřátím v rukou vosk změkne a snadněji přilne k povrchu pečiva. Včelí vosk je vhodný pro styk s potravinami, působí antibakteriálně a zabraňuje oxidaci. Zároveň chlebu umožňuje přiměřeně „dýchat“ a udržuje ho v ideální kondici.

Stejně jako látkové, i obaly ze včelího vosku jsou znovupoužitelné. Mají však svá specifika – nesmíte je například vystavovat vysokým teplotám, takže teplý chléb a pečivo do nich nepatří.

Klidně chléb zamrazte, vydrží vám i půl roku

V nouzi můžete chléb i zamrazit, zachová si celkem přijatelnou chuť. Nakrájejte ho na menší porce a zabalte do igelitových sáčků, fólie nebo plastových nádob co nejčerstvější. Při teplotě -18 °C vám vydrží i půl roku. Po částečném rozmrazení můžete chléb ohřát v troubě po dobu cca 20 minut při teplotě kolem 130–160 °C, aby se mu vrátila křupavost.
 
Máte-li větší množství pečiva, asi to za to stojí. Zmrazit polovinu malého chleba nemá moc smysl, jelikož chuť čerstvého chleba ničím nenahradíte. Navíc, ke zmrazení a ohřátí spotřebujete určité množství elektřiny. Někdy je lepší nápad udělat ze staršího chleba topinky, krutony do polévky, strouhanku nebo ho opéct ve vejci.

Čtěte také

Ukázat další články

Jak si poradit se strašidlem? Vyžeňte dětský strach z pokoje

Dětský pokoj má velký vliv na pohodu a vývoj dítěte. Měl by působit příjemně, hravě a bezpečně. Při zařizování je ale třeba zohlednit i fakt, že děti od narození boj…

Jak uvařit vejce? A jsou lepší domácí, nebo z obchodu?

Otázek, které si klademe v souvislosti s vejci, není málo. Nejčastěji se ptáme, jak dlouho se vaří vejce natvrdo nebo naměkko, jestli jsou lepší domácí, nebo kupovan…