Jaká rodina, takové hrnce
Větší rodina nebo pravidelné vaření už vyžadují sadu hrnců. Jejich výhodou jsou hrnce různých velikostí, které pořídíte v jednom balení, a jednotný design. Největší hrnce v sadě mohou mít objem až sedm litrů. Nezastupitelným kusem nádobí je i kvalitní a dostatečně hluboká pánev, na které je možné smažit, flambovat nebo dusit. Kromě pánve wok využijete grilovací pánev s grilovací mřížkou nebo pánev na palačinky a lívance. Čas a energii vám zase ušetří „papiňák“. V tlakovém hrnci se totiž pokrmy vaří kratší čas.
Při výběru mohou být rozhodující i praktické „maličkosti“, jako je odnímatelná rukojeť nebo ryska uvnitř označující množství vody.
Materiál hrnců a pánví
To, zda má nádobí feromagnetické dno a je tedy vhodné k indukci, zjistíte jednoduchým testem – musí na sobě udržet magnet. Většina výrobců označuje indukční nádobí grafickým symbolem cívky (vlnovek) nebo slovním označením.
Keramické hrnce a pánve mají keramický vnitřek, který je přirozeně nepřilnavý, jídlo se na nich tedy nepřipálí. Zároveň se snadno čistí. Ne všechny takové hrnce jsou ale vhodné pro indukci. Na trhu najdete také hrnce a pánve z materiálu Silargan, což je vlastně téměř neporézní keramická plocha.
Nádobí z kameniny
Kamenina je v tomto případě vnitřní úprava z mramoru nebo žuly (granitové nádobí). Obě povrchové úpravy z přírodního kamene přinášejí benefity jako snadná údržba, možnost přípravy jídel s minimálním množstvím tuku a zkrácení přípravy jídel. Odolný povrch oceníte i po letech používání.
Nádobí z nerezové oceli
Dnes patří k nejpoužívanějším typům. Nerezové hrnce a pánve jsou cenově dostupné, když se ale připálí, hůře se čistí. Kvalitní soupravy z nerezavějící oceli mají třívrstvou sendvičovou strukturu, která vede teplo rovnoměrně po celé ploše dna a jsou vhodné i na indukci. Přestože hůř drží teplo, rychle se zahřívají.
Smaltované hrnce jsou klasikou, kterou známe z dob našich babiček. Proto se designem hodí do kuchyní ve venkovském stylu. Přesvědčí vás svojí odolností a dlouhou životností, vydrží teplotu dokonce přes 400 stupňů Celsia a jsou vhodné i do trouby. Smaltovaný povrch je odolný proti poškrábání a rozbití.
Nádobí z hliníku
Rozšířený materiál, který se často kombinuje i s jinými materiály, tzn. vnitřek bývá potažen vrstvou z keramiky nebo mramoru. Je oblíbený u hospodyněk kvůli nepřilnavému povrchu a nízké hmotnosti. Nabízí možnost vařit bez tuku a je určen buď pro všechny typy varných desek, nebo s vyloučením indukce.
Teflonové pánve se snadno čistí, pro někoho ale mohou být kontroverzní, protože vyžadují šetrné zacházení a nesmí být narušen jejich povrch. K míchání jídla v takové nádobě jsou proto vhodné nástroje ze dřeva nebo plastu. Pozor i na teploty vyšší než 260 stupňů Celsia, z materiálu by se mohly uvolňovat nebezpečné látky.
Nádobí z mědi
Měděné hrnce a pánve vypadají už na pohled luxusně. Mají výbornou vodivost tepla, je ale potřeba jim věnovat speciální péči. Nejdou mýt v myčce a jejich vnější povrch je potřeba ošetřovat speciálním přípravkem. Zklameme i ty, kdo doma mají indukci – nejsou na ni vhodné.
Nádobí z litiny
Z tohoto oblíbeného a léty ověřeného materiálu se vyrábějí především pekáče. Litinové nádobí je mimořádně vhodné pro plynový sporák, pozor ale na myčku nádobí, vyžaduje ruční mytí ve dřezu. Nevýhodou litinových hrnců je vyšší hmotnost.

Titan je určen pro plynové, elektrické i sklokeramické a indukční varné plochy. Titanové nádobí má vynikající tepelné vlastnosti a nepřilnavý povrch, díky kterému při přípravě jídla nemusíte používat tuk. Připravte se ale na vyšší cenu.
Jak si vybrat tlakový hrnec
Velmi důležitý údaj je velikost a objem hrnce. Dvěma lidem postačí objem 5 litrů, pro rodinu se třemi až pěti členy je ideální hrnec do 7 litrů, který není příliš objemný pro skladování. Na vaření pro šest a více lidí klidně kupte model, do kterého se vejde 10 a více litrů. I když se vám může zdát příliš velký, z bezpečnostních důvodů se tlakové hrnce nesmějí plnit více než do dvou třetin svého objemu.
Shrnutí na závěr:
