Domů / MAGAZÍN / ZAŘIZUJEME / Výbava každé kuchyně: Hrnce a pánve

Výbava každé kuchyně: Hrnce a pánve

25. 08. 2022, SCONTO Nábytek
Hrnce a pánve jsou základní nádobí do kuchyně, bez nichž si teplé jídlo v podstatě neuvaříme – nepočítáme-li tedy instantní polévky, které stačí zalít horkou vodou. Co vzít do úvahy při jejich výběru?
Kvalitní hrnce byly kdysi nezbytnost, kterou musela mít každá budoucí nevěsta ve výbavě spolu s peřinami a prádlem uloženým ve zdobené truhlici. Přenášení tohoto majetku bylo dokonce samostatnou součástí svatebního obřadu. A přestože doba pokročila, kvalitní sada hrnců a dobrá pánev stále neztratily na svém významu. Jejich výběr závisí na tom, kolik členů má domácnost, jak často je plánujete používat, jaký máte sporák i na tom, zda je plánujete mýt v myčce nádobí.

Jaká rodina, takové hrnce

Zjednodušeně můžeme říct, že hrnce je potřeba vybírat tak, aby zapadly do vaší rodiny. Pokud se v kuchyni nacházíte opravdu jen příležitostně a vaši domácnost tvoří jedna až dvě osoby, vystačíte si se dvěma hrnci různých objemů. Základem je hrnec o objemu přibližně tři litry a malý rendlík. V souvislosti s nádobami na vaření se můžete setkat také s pojmem kastrol – jde vlastně o rendlík, tedy nižší nádobu se dvěma úchyty. Od hrnce se odlišuje tím, že hrnec je vyšší a užší. Kastrol má širší základnu.

Větší rodina nebo pravidelné vaření už vyžadují sadu hrnců. Jejich výhodou jsou hrnce různých velikostí, které pořídíte v jednom balení, a jednotný design. Největší hrnce v sadě mohou mít objem až sedm litrů. Nezastupitelným kusem nádobí je i kvalitní a dostatečně hluboká pánev, na které je možné smažit, flambovat nebo dusit. Kromě pánve wok využijete grilovací pánev s grilovací mřížkou nebo pánev na palačinky a lívance. Čas a energii vám zase ušetří „papiňák“. V tlakovém hrnci se totiž pokrmy vaří kratší čas.
Náš tip
Při výběru mohou být rozhodující i praktické „maličkosti“, jako je odnímatelná rukojeť nebo ryska uvnitř označující množství vody.

Materiál hrnců a pánví

Nejvíce diskutovaný bývá materiál, ze kterého jsou hrnce vyrobeny. Každý přitom má své plusy i minusy. Podle toho se hodí na jednotlivé tepelné zdroje. Pokud máte doma plynový nebo sklokeramický sporák, vaše hrnce a pánve mohou být vyrobeny v podstatě z jakéhokoliv materiálu. Indukce už vyžaduje feromagnetické nádobí. U plynu zase dejte pozor na materiál uší hrnců, aby nebyl hořlavý. Nejdůležitější parametry při výběru hrnců a pánví jsou odolnost, nepřilnavost a nároky na údržbu.
Náš tip
To, zda má nádobí feromagnetické dno a je tedy vhodné k indukci, zjistíte jednoduchým testem – musí na sobě udržet magnet. Většina výrobců označuje indukční nádobí grafickým symbolem cívky (vlnovek) nebo slovním označením.
Nádobí z keramiky
Keramické hrnce a pánve mají keramický vnitřek, který je přirozeně nepřilnavý, jídlo se na nich tedy nepřipálí. Zároveň se snadno čistí. Ne všechny takové hrnce jsou ale vhodné pro indukci. Na trhu najdete také hrnce a pánve z materiálu Silargan, což je vlastně téměř neporézní keramická plocha.
 
Nádobí z kameniny
Kamenina je v tomto případě vnitřní úprava z mramoru nebo žuly (granitové nádobí). Obě povrchové úpravy z přírodního kamene přinášejí benefity jako snadná údržba, možnost přípravy jídel s minimálním množstvím tuku a zkrácení přípravy jídel. Odolný povrch oceníte i po letech používání.
 
Nádobí z nerezové oceli
Dnes patří k nejpoužívanějším typům. Nerezové hrnce a pánve jsou cenově dostupné, když se ale připálí, hůře se čistí. Kvalitní soupravy z nerezavějící oceli mají třívrstvou sendvičovou strukturu, která vede teplo rovnoměrně po celé ploše dna a jsou vhodné i na indukci. Přestože hůř drží teplo, rychle se zahřívají.
Nádobí ze smaltu
Smaltované hrnce jsou klasikou, kterou známe z dob našich babiček. Proto se designem hodí do kuchyní ve venkovském stylu. Přesvědčí vás svojí odolností a dlouhou životností, vydrží teplotu dokonce přes 400 stupňů Celsia a jsou vhodné i do trouby. Smaltovaný povrch je odolný proti poškrábání a rozbití.
 
Nádobí z hliníku
Rozšířený materiál, který se často kombinuje i s jinými materiály, tzn. vnitřek bývá potažen vrstvou z keramiky nebo mramoru. Je oblíbený u hospodyněk kvůli nepřilnavému povrchu a nízké hmotnosti. Nabízí možnost vařit bez tuku a je určen buď pro všechny typy varných desek, nebo s vyloučením indukce.
Nádobí z teflonu
Teflonové pánve se snadno čistí, pro někoho ale mohou být kontroverzní, protože vyžadují šetrné zacházení a nesmí být narušen jejich povrch. K míchání jídla v takové nádobě jsou proto vhodné nástroje ze dřeva nebo plastu. Pozor i na teploty vyšší než 260 stupňů Celsia, z materiálu by se mohly uvolňovat nebezpečné látky.
 
Nádobí z mědi
Měděné hrnce a pánve vypadají už na pohled luxusně. Mají výbornou vodivost tepla, je ale potřeba jim věnovat speciální péči. Nejdou mýt v myčce a jejich vnější povrch je potřeba ošetřovat speciálním přípravkem. Zklameme i ty, kdo doma mají indukci – nejsou na ni vhodné.
 
Nádobí z litiny
Z tohoto oblíbeného a léty ověřeného materiálu se vyrábějí především pekáče. Litinové nádobí je mimořádně vhodné pro plynový sporák, pozor ale na myčku nádobí, vyžaduje ruční mytí ve dřezu. Nevýhodou litinových hrnců je vyšší hmotnost.
Nádobí z titanu
Titan je určen pro plynové, elektrické i sklokeramické a indukční varné plochy. Titanové nádobí má vynikající tepelné vlastnosti a nepřilnavý povrch, díky kterému při přípravě jídla nemusíte používat tuk. Připravte se ale na vyšší cenu.

Jak si vybrat tlakový hrnec

Kromě standardních hrnců patří k populárním také tlakové. Jak vlastně funguje tlakový hrnec na sporák? Uvnitř nádoby se zvýší tlak, díky kterému se jídlo vaří při vyšší teplotě než v běžném hrnci, a tedy i mnohem rychleji, v průměru o 70 %. Hovězí si tak dokážete připravit za čtvrtinu běžného času, polévku již za osm minut. Po dosažení maximální hodnoty tlaku se otevře regulační ventil, který vypustí přebytečnou páru. Benefitem kromě úspory času a energie je zachování vitamínů a živin zeleniny, lepší chuť i šťavnatost masa.
Věděli jste, že?
Označení „papiňák“, které zlidovělo jako pojmenování pro tlakový hrnec, je odvozeno od příjmení jeho vynálezce, kterým byl Francouz Denis Papin.
Při výběru tlakového hrnce se zaměřte na osvědčené značky, budete mít jistotu, že půjde o kvalitní výrobek. Takové hrnce bývají vyrobeny z nerezu, který nepohlcuje pachy potravin. Kvalitní tlakový hrnec má také vícevrstvé sendvičové dno, dva až tři bezpečnostní ventily, kvalitní těsnění a tepelně izolované rukojeti. Některé modely naleznete v nabídce i s napařovací vložku pro vaření v páře. Jídlo si tak zachová více výživných látek i chuti.
Komfort při používání hrnce závisí i na typu uzávěru. Na výběr máte pákové, bajonetové a nacvakávací. Neliší se v bezpečnosti, jen v pohodlnosti – poslední tip pokličky můžete nasadit a zajistit i jednou rukou. Váš výběr může ovlivnit také podpora plynu nebo indukce, výrobci se ale většinou snaží své výrobky vybavit univerzálním dnem.
 
Velmi důležitý údaj je velikost a objem hrnce. Dvěma lidem postačí objem 5 litrů, pro rodinu se třemi až pěti členy je ideální hrnec do 7 litrů, který není příliš objemný pro skladování. Na vaření pro šest a více lidí klidně kupte model, do kterého se vejde 10 a více litrů. I když se vám může zdát příliš velký, z bezpečnostních důvodů se tlakové hrnce nesmějí plnit více než do dvou třetin svého objemu.

Shrnutí na závěr:

Čtěte také

Ukázat další články

Pro příjemný spánek: přikrývky, polštáře a matracové chrániče

Spánek je důležitý pro regeneraci těla a zdraví organismu. Na jeho kvalitu má vliv řada faktorů, včetně světla, tepla nebo samotného vybavení postele. Jak si vybrat …

10 pravidel, jak na design interiéru

Jednoduchá, ale zato důležitá pravidla navrhování interiéru by měl znát každý, kdo staví, zařizuje, nebo už bydlí a není spokojen s tím, jak se ve svém domě nebo byt…