Domů / MAGAZÍN / ZKRÁŠLUJEME / Jak prostřít stůl ve všední dny nebo na slavnostní chvíle

Jak prostřít stůl ve všední dny nebo na slavnostní chvíle

22. 05. 2021, SCONTO Nábytek
Jídelní stůl je srdcem každého domu. Často bývá jediným místem, kde se po celém dni nebo týdnu tradičně sejdou všichni členové rodiny, aby strávili společný čas u dobrého jídla. I z toho důvodu si tento klíčový prvek domácnosti zaslouží náležitou úpravu.
U jídelního stolu se ve všední dny scházíme většinou jen ráno a večer, vše ale závisí na tom, jak konkrétní domácnost využívá jednotlivé prostory v domě. Jelikož v kuchyni se připravuje jídlo, logicky se v ní členové rodiny setkávají nejvíce. Děti si u stolu dokonce dělají úkoly, rodiče si ho mění na pracovní koutek v době, kdy mají home office. V tomto případě se jídelní stůl stává spíše funkčním prvkem než vkusně dekorovaným „koutkem“. Pojďme však pěkně popořádku.

Náš každodenní stůl

Vrtá vám v hlavě, jak správně prostřít stůl na všední den? První tip je vcelku jednoduchý. Pořiďte si nádherný stůl s pěknou povrchovou úpravou a vystavte ho na odiv „nahý“. V současnosti jsou v kurzu zejména dřevo a mramor, k zahození nejsou ani beton, leštěný kov či sklo. Skulpturálně tvarované stoly se zajímavými podnožemi se budou v jídelně rovněž vyjímat nezakryté žádným ubrusem.
Pokud stolujete pouze příležitostně, třeba jednou za týden, můžete na jídelní tabuli vystavit i své oblíbené umělecké kousky, knihy nebo fotografie. Je však důležité, aby měly jednotlivé předměty pěknou kompozici, v opačném případě se nevyhnete pocitu nepořádku.
Náš tip
Běžným úpravám stolů postačí minimalistické dekorační kousky. Například výrazná servírovací mísa s ovocem, karafa na vodu se sklenicemi, podnos se svíčkami, skupinka drobných květináčů či masivní váza s květinami. Takové prvky můžete klidně zkombinovat. Pohrajte si i s jejich velikostmi. Pokud trváte alespoň na částečném překrytí, doprostřed stolu umístěte dlouhou šerpu, menší ubrus, který bude odhalovat rám stolu, případně použijte podložky na prostírání.
Jídelní stůl může za běžných dní klidně navozovat ležérnější, tak trochu nedbalý dojem. Na obrázcích stoly LimaPrato. Zdroj: Sconto

Když nastane slavnostní chvíle

Pokud připravujete pohoštění, měli byste v první řadě ovládat alespoň základy stolování. Obvykle je každému jasné, kam položit lžičku, vidličku a nůž. Problém často nastává, když potřebujeme prostřít stůl na opravdu významnou příležitost. Tehdy se z počtu talířů, sklenic a příborů nejednomu hostiteli může „zatočit hlava“. Se správně a elegantně upraveným stolem však pozvaným i rodině projevíte náležitou úctu. Co tedy káže etiketa?

Jak dát prostírání větší smrnc?

  • Zvolte si základní téma. Motivem může být roční období či konkrétní svátek, ale také film, dobová epocha a podobně.
  • Vyberte si barevné ladění stolu, kterého se budete držet. Neznamená to, že pokaždé musíte nakoupit nový servis. Někdy stačí zvolit jiný ubrus či ubrousky.
  • Nezapomeňte na zajímavé detaily, jako jsou kroužky na ubrousky, svíčky, květiny, karta s rozepsaným menu, na které se hosté mohou těšit, nebo jmenovky, které již předem vyřeší problém s otázkou, kdo si kam sedne.
  • Nemusíte se bát zapojit fantazii a zvolit i originálnější prvky, třeba světýlka, lístky eukalyptu, řezané květiny ve skleněných zkumavkách, drobnosti z dovolených, například mušle, případně přírodou inspirované doplňky, jako jsou šišky, mech nebo podložky s letokruhy.
  • Pokud jídelní tabuli překryjete ubrusem, nezapomeňte ho sladit s textilním prostíráním, šerpou i dalšími doplňky, jako jsou ubrousky.
  • Není třeba použít talíře z jednoho servisu. Klidně je hravě kombinujte. Například spodní podkladový talíř může být zcela odlišný, případně může spolu s vrchní mísou na polévku barevně kontrastovat s talířem na hlavní chod.
  • Ubrousek složený do různých útvarů, třeba ve stylu origami, povýší jídelní dekorace o další „level“.
  • Pokud máte na stole dostatek prostoru, můžete jednotlivé pokrmy „nastajlovat“ na servírovací podnosy a mísy, takže si hosté mohou sami nabírat tolik jídla, kolik chtějí – takový způsob stolování působí méně formálně.

Aktuální trendy v prostírání

Dekorování jídelních stolů má sice své obecné zákonitosti, zároveň však každoročně podléhá různým trendům. Na trh přicházejí nové servisy i příbory, sklenice či textilní potisky, a tak se i možnosti prostírání neustále mění a rozšiřují.

Méně je více

Staré zlaté pravidlo vám pomůže vyhnout se nevkusným či příliš okázalým kombinacím. Vsaďte hlavně na kvalitní kolekci talířů a příborů doplněnou elegantními sklenicemi, díky čemuž nic nezkazíte. Nadčasová bílá je rovněž trefa do černého. Navíc vám vytvoří prostor pro barevnější textilní či papírové doplňky.
Minimalisticky prostřený stůl Romance. Zdroj: Sconto

Lehký dotyk barvy

Interiéroví stylisté doporučují ponechat velkou část prostírání v základní, ideálně neutrální paletě tónů. Oživení mohou přinést drobné barevné detaily, například na sklenicích a nádobí, které sladíte s příborem stejné barvy.

Příroda jako dekorace

Trend přírodních materiálů a dekorací ovládl i slavnostně prostřené stoly. Jeho výhodou je, že originalita vás v tomto případě nemusí vyjít velmi draho. Oblíbené jsou například len, dřevo, korek, kameninové talíře nebo jemné sklo, které na stolech hojně doplňují různé dary přírody, zeleň a květiny; ať už živé, nebo sušené.

Alchymie na talíři

Pokud máte rádi opulentní dekorace, zlatý servis a doplňky vám pomohou navodit opravdu slavnostní atmosféru. Kromě lesklých a matných zlatých tónů můžete zvolit prvky v barvě růžového zlata nebo mědi. Velmi pěkně zapůsobí i skleněné talíře či mramorové dekorace zkombinované se zlatým příborem. Pokud je navíc zpestříte záplavou zeleně, výsledek bude působit jako stolování pro olympské bohy.

Lákavé textury

Vsadit na monochromatickou paletu nemusí být tak nudné, pokud do hry zapojíte textury. Kombinace hladkých a různě strukturovaných povrchů se může ukázat na textilních doplňcích, ubrouscích, ale i sklenicích, nádobí a dalších doplňcích stolu. V kurzu jsou třeba krajky, botanické motivy, vzorky imitující krokodýlí či hadí kůži. Dobrou službu vám ale udělají i klasické křišťálové sklenice.

Venkovské wabi-sabi

Nádobí a příbory odkazující na dědictví našich babiček a dědečků snad nikdy nevyjde z módy. Nemusíte se bát ani toho, že se na vašich vintage pokladech objevily praskliny či patina – design vaší jídelní tabule takto nabude i jemného wabi-sabi nádechu.
Tip na závěr
Znáte seriál Bridgertonovi? Začátkem roku 2021 lámal rekordy sledovanosti televize Netflix, měl ovšem i velký dopad na svět designu. Mnozí lidé našli zálibu v květinových rustikálních nádobí a doplňcích, připomínajících éru na přelomu 18. a 19. století. Pozor, pokud se rozhodnete pro takové starožitné prostírání, rozhodně nešetřete vysokými svícny a řezanými květinami.

Čtěte také

Ukázat další články

7+1 rad, jak na stylovou předsíň

Prostor, který spatříme jako první, když vstoupíme do jakéhokoli bytu či domu, hraje mnohem důležitější roli, než si možná myslíme. Nejde jen o čtvereční metry, kde …

Jak složit ubrousky na velikonoční stůl

S velikonočními svátky se neodmyslitelně pojí i dobré jídlo. Požitek z něj, jak je dobře známo, umocňuje pěkně prostřený stůl. Tradičním, praktickým a zároveň ozdobn…