Základem je správná teplota
Všechny tyto bakterie ale mají společného nepřítele. Kromě dezinfekčních prostředků jsou jím i teploty pod 5 °C a nad 60 °C, při kterých se přestávají množit. Dříve než začnete řešit uspořádání věci v lednici, ujistěte se tedy, že v ní máte teplotu pod 5 °C.
Nízká teplota množení bakterií zpomaluje, ale nezastavuje. I když nastavíte teplotu v lednici na 0 °C, téměř všechny potraviny se dříve či později zkazí. Plísně jsou ještě odolnější a nevadí jim ani teplota pod 5 °C.
Tento způsob regulace je méně přesný. V létě musíte často nastavit intenzivnější chlazení, abyste uvnitř zachovali co nejstabilnější teplotu. Chcete-li mít jistotu, že je uvnitř lednice správná teplota, musíte si dokoupit ledničkový teploměr (stojí pár desítek korun). Umístěte ho na střední poličku.

Chcete-li v lednici mít co nejstabilnější teplotu a nejnižší spotřebu energie, umístěte ji v kuchyni s dostatečným odstupem od zadní stěny. Vzduch kolem lednice bude moct volně proudit a teplo se bude do okolí uvolňovat efektivně. Skříňky na vestavné lednice jsou pro tento účel vybaveny také větracími mřížkami, které umožňují proudění vzduchu.
Jak uspořádat lednici? Začněte zezdola
Některé lednice dokážou teplotu rozložit rovnoměrněji. Využívají k tomu zabudovaný ventilátor, který zajišťuje nucený oběh vzduchu. Ten může být vybaven také antibakteriálním filtrem pohlcujícím pachy. Oběh vzduchu rovnoměrně rozloží i vlhkost, proto potraviny v takových lednicích vydrží o něco déle čerstvé.
Tak jako tak, teplotním rozdílům se nikdy úplně nevyhnete. Při nastavení teploty na 5 °C dosáhnete ve spodní části lednice cca 2 °C. Na nejspodnější poličce byste tedy měli skladovat červené maso, drůbež, ryby nebo jiné rychle se kazící potraviny. Střední polička je o něco teplejší a vhodná pro středně rizikové potraviny, jako jsou mléko, vejce, sýry, jogurty či uzeniny.
Pokud se o některé ze surovin obáváte, posuňte je dozadu. V zadní stěně je totiž zabudován výparník, který je zdrojem chladu.

Ve dveřích je nejtepleji
Nejteplejší místo chladničky s 10–15 °C naleznete na vnitřní straně dveří. Teplota v tomto prostoru navíc rychle stoupá při jejich otevírání. Ve dveřních přihrádkách proto skladujte potraviny, které snesou vyšší teploty. Jde například o džusy, limonády, oleje, kečup, hořčici, tekutá dochucovadla (pozor, ne ta vyrobená z majonézy, smetany nebo jogurtu) nebo máslo, které díky vyšší teplotě nebude tolik ztuhlé.
Na ovoce a zeleninu jsou určeny plastové boxy ve spodní části lednice. Výrobci je nazývají crisper nebo crisp box, teplota v nich dosahuje cca 10 °C. Často bývají vybaveny také klapkami pro nastavení vlhkosti.
Vysokou vlhkost má v oblibě salát, zelí, jarní cibulka, květák nebo brokolice. Naopak pro papriku, jablka, hrušky, švestky, meruňky, meloun a jiné ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody je vhodnější nízká vlhkost. Čerstvost prodlouží také funkce vyzařování modrého světla, které v zelenině a ovoci podporuje fotosyntézu.
Pokud můžete, skladujte zeleninu a ovoce odděleně. Ovoce totiž produkuje ethen, což je plynný hormon, který urychluje zrání.
Banány, citrusy, avokádo, rajčata, bylinky, cibule a brambory do lednice nepatří. Najděte jim raději místo na kuchyňských vozících. Platí to i pro pečivo, olivový olej a med.

Nechte vzduch proudit
Potraviny byste měli skladovat v uzavíratelných nádobách nebo je alespoň překrýt. Udrží si tak potřebnou vlhkost, nenasají pachy z okolí a případné bakterie se z nich nebudou šířit dál.
Obzvlášť pozor si dejte na syrové maso a ryby, které byste vždy měli alespoň položit na podnos nebo talíř. V opačném případě může šťáva z nich kontaminovat jiné potraviny, které nebudete před jídlem tepelně upravovat.

Další tipy pro správné uspořádání lednice:
- Hotová jídla neskladujte ve velkých hrncích nebo nádobách. Pokud je rozdělíte na více menších a mělčích, ochladí se rychleji.
- Potraviny po datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti nemusí být automaticky nebezpečné. Při změně vzhledu nebo pachu je ale raději vyhoďte. Zabráníte tím kontaminaci zbytku lednice.
- Plesnivé potraviny okamžitě vyhoďte. Nejenže jsou plísně jedovaté, ale dokážou se rozšířit během několika hodin.
- Do lednice nepatří ani otevřené konzervy. Kov by mohl narušit chuť jejich obsahu.
Správné uspořádání lednice nestačí
Při čištění nezapomínejte kromě stěn lednice a skleněných poliček ani na přihrádky ve dveřích a boxy na zeleninu a ovoce. Poličky neponořujte do vody, mohou totiž být vyrobeny z dvojitého skla. Voda by mohla proniknout mezi vrstvy a držet se tam.
Vyčistěte také odtokový kanálek pro kondenzát na spodku zadní stěny. Pokud by se ucpal, kondenzát by se hromadil uvnitř lednice a vlhkost by stoupla nad optimální úroveň.

Pachy v lednici pohlcuje mletá káva nebo jedlá soda. Stačí, když ji necháte v otevřené nádobce a jednou za pár týdnů vyměníte za čerstvou.