Domů / MAGAZÍN / BYDLÍME / Organizace lednice: Jaké zásady dodržovat?

Organizace lednice: Jaké zásady dodržovat?

16. 02. 2023, SCONTO Nábytek
Věděli jste, že mezi největší původce epidemií nepatří jen viry chřipky, ale také bakterie přemnožené v nesprávně skladovaných potravinách? Poradíme vám, jak uspořádat lednici a udržet potraviny v ní co nejdéle čerstvé, aby se z ní nestalo epicentrum salmonelózy.

Základem je správná teplota

Nesprávně skladované maso, vejce, mléčné výrobky, ale i nedostatečně umytá zelenina a ovoce – to vše může být původcem onemocnění přenášených potravinami. Nakazit se můžete bakteriemi z rodu salmonela, yersinia, shigella, listerie, kampylobakter nebo E. coli (a to zdaleka není kompletní seznam nákaz z potravin).

Všechny tyto bakterie ale mají společného nepřítele. Kromě dezinfekčních prostředků jsou jím i teploty pod 5 °C a nad 60 °C, při kterých se přestávají množit. Dříve než začnete řešit uspořádání věci v lednici, ujistěte se tedy, že v ní máte teplotu pod 5 °C.
Zapamatujte si:
Nízká teplota množení bakterií zpomaluje, ale nezastavuje. I když nastavíte teplotu v lednici na 0 °C, téměř všechny potraviny se dříve či později zkazí. Plísně jsou ještě odolnější a nevadí jim ani teplota pod 5 °C.
U dražších lednic teplotu nastavíte s přesností na 1 °C pomocí tlačítek a vidíte ji na displeji. U řady modelů vám ale bude muset stačit mechanicky ovládaný termostat. Ten nemá stupnici cejchovanou ve stupních Celsia, ale v číslech, která vyjadřují intenzitu chlazení (například 1–7).

Tento způsob regulace je méně přesný. V létě musíte často nastavit intenzivnější chlazení, abyste uvnitř zachovali co nejstabilnější teplotu. Chcete-li mít jistotu, že je uvnitř lednice správná teplota, musíte si dokoupit ledničkový teploměr (stojí  pár desítek korun). Umístěte ho na střední poličku.
Věděli jste, že?
Chcete-li v lednici mít co nejstabilnější teplotu a nejnižší spotřebu energie, umístěte ji
v kuchyni s dostatečným odstupem od zadní stěny. Vzduch kolem lednice bude moct volně proudit a teplo se bude do okolí uvolňovat efektivně. Skříňky na vestavné lednice jsou pro tento účel vybaveny také větracími mřížkami, které umožňují proudění vzduchu.

Jak uspořádat lednici? Začněte zezdola

To, že na lednici nastavíte nějakou teplotu, ještě neznamená, že bude všude stejná. Teplý vzduch je totiž lehčí než studený a přirozeně stoupá vzhůru. Ve vrchní části lednice je tedy vyšší teplota než vespod.

Některé lednice dokážou teplotu rozložit rovnoměrněji. Využívají k tomu zabudovaný ventilátor, který zajišťuje nucený oběh vzduchu. Ten může být vybaven také antibakteriálním filtrem pohlcujícím pachy. Oběh vzduchu rovnoměrně rozloží i vlhkost, proto potraviny v takových lednicích vydrží o něco déle čerstvé.

Tak jako tak, teplotním rozdílům se nikdy úplně nevyhnete. Při nastavení teploty na 5 °C dosáhnete ve spodní části lednice cca 2 °C. Na nejspodnější poličce byste tedy měli skladovat červené maso, drůbež, ryby nebo jiné rychle se kazící potraviny. Střední polička je o něco teplejší a vhodná pro středně rizikové potraviny, jako jsou mléko, vejce, sýry, jogurty či uzeniny.
Tip pro vás:
Pokud se o některé ze surovin obáváte, posuňte je dozadu. V zadní stěně je totiž zabudován výparník, který je zdrojem chladu.
Pokud má vaše lednice tzv. nulovou zónu, máte vyhráno. Jedná se o zásuvku se stálou teplotou blízkou nule a vlhkostí až 90 %. Tato zásuvka je určena právě pro skladování masa a dalších rychle se kazících potravin, které díky ní vydrží déle čerstvé. Výrobci ji nazývají různě, například BioFresh, VitaFresh nebo PerfectFresh.

Ve dveřích je nejtepleji

Teplota v prostoru vrchních poliček je vyšší a může dosáhnout až 8 °C. Tato místa využijte ke skladování potravin, které se chystáte v brzké době spotřebovat. Jedná se například o otevřená balení, zbytky hotových jídel, džemy apod.
 
Nejteplejší místo chladničky s 10–15 °C naleznete na vnitřní straně dveří. Teplota v tomto prostoru navíc rychle stoupá při jejich otevírání. Ve dveřních přihrádkách proto skladujte potraviny, které snesou vyšší teploty. Jde například o džusy, limonády, oleje, kečup, hořčici, tekutá dochucovadla (pozor, ne ta vyrobená z majonézy, smetany nebo jogurtu) nebo máslo, které díky vyšší teplotě nebude tolik ztuhlé.
 
Na ovoce a zeleninu jsou určeny plastové boxy ve spodní části lednice. Výrobci je nazývají crisper nebo crisp box, teplota v nich dosahuje cca 10 °C. Často bývají vybaveny také klapkami pro nastavení vlhkosti.
 
Vysokou vlhkost má v oblibě salát, zelí, jarní cibulka, květák nebo brokolice. Naopak pro papriku, jablka, hrušky, švestky, meruňky, meloun a jiné ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody je vhodnější nízká vlhkost. Čerstvost prodlouží také funkce vyzařování modrého světla, které v zelenině a ovoci podporuje fotosyntézu.
 
Pokud můžete, skladujte zeleninu a ovoce odděleně. Ovoce totiž produkuje ethen, což je plynný hormon, který urychluje zrání.
Věděli jste, že? 
Banány, citrusy, avokádo, rajčata, bylinky, cibule a brambory do lednice nepatří. Najděte jim raději místo na
kuchyňských vozících. Platí to i pro pečivo, olivový olej a med.

Nechte vzduch proudit

Jak jsme již zmínili, pro zachování správné vlhkosti a tím i čerstvosti potravin je důležité dostatečné proudění vzduchu. To vzniká i v lednicích bez ventilátoru vlivem měnící se teploty. Abyste proudění nebránili, neukládejte balení potravin těsně k sobě, ale nechte mezi nimi mezery. Lednici zbytečně nepřeplňujte.

Potraviny byste měli skladovat v uzavíratelných nádobách nebo je alespoň překrýt. Udrží si tak potřebnou vlhkost, nenasají pachy z okolí a případné bakterie se z nich nebudou šířit dál.

Obzvlášť pozor si dejte na syrové maso a ryby, které byste vždy měli alespoň položit na podnos nebo talíř. V opačném případě může šťáva z nich kontaminovat jiné potraviny, které nebudete před jídlem tepelně upravovat.

Další tipy pro správné uspořádání lednice:

 
  • Hotová jídla neskladujte ve velkých hrncích nebo nádobách. Pokud je rozdělíte na více menších a mělčích, ochladí se rychleji.
  • Potraviny po datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti nemusí být automaticky nebezpečné. Při změně vzhledu nebo pachu je ale raději vyhoďte. Zabráníte tím kontaminaci zbytku lednice.
  • Plesnivé potraviny okamžitě vyhoďte. Nejenže jsou plísně jedovaté, ale dokážou se rozšířit během několika hodin.
  • Do lednice nepatří ani otevřené konzervy. Kov by mohl narušit chuť jejich obsahu.

Správné uspořádání lednice nestačí

Správná teplota a organizace lednice není všechno. Vnitřní prostor byste měli také pravidelně čistit. Zabráníte tím množení bakterií i plísní a vytvoříte zdravé prostředí, ve kterém potraviny vydrží co nejdéle.

Při čištění nezapomínejte kromě stěn lednice a skleněných poliček ani na přihrádky ve dveřích a boxy na zeleninu a ovoce. Poličky neponořujte do vody, mohou totiž být vyrobeny z dvojitého skla. Voda by mohla proniknout mezi vrstvy a držet se tam.

Vyčistěte také odtokový kanálek pro kondenzát na spodku zadní stěny. Pokud by se ucpal, kondenzát by se hromadil uvnitř lednice a vlhkost by stoupla nad optimální úroveň.
K čištění můžete použít saponát nebo univerzální čisticí prostředek. Po pročištění můžete povrchy i vydezinfikovat, například prostředkem s obsahem chlóru. Pro jistotu si však předem přečtěte návod k použití. Každý materiál je jiný a agresivní čisticí prostředek by mohl na některých plochách zanechat skvrny.
 
Tip pro vás:
Pachy v lednici pohlcuje mletá káva nebo jedlá soda. Stačí, když ji necháte v otevřené nádobce a jednou za pár týdnů vyměníte za čerstvou.

Čtěte také

Ukázat další články

Jak si poradit se strašidlem? Vyžeňte dětský strach z pokoje

Dětský pokoj má velký vliv na pohodu a vývoj dítěte. Měl by působit příjemně, hravě a bezpečně. Při zařizování je ale třeba zohlednit i fakt, že děti od narození boj…

Jak uvařit vejce? A jsou lepší domácí, nebo z obchodu?

Otázek, které si klademe v souvislosti s vejci, není málo. Nejčastěji se ptáme, jak dlouho se vaří vejce natvrdo nebo naměkko, jestli jsou lepší domácí, nebo kupovan…