Domů / MAGAZÍN / VYBÍRÁME / Plastová, nebo dřevěná krájecí deska? Důležitý není jen materiál

Plastová, nebo dřevěná krájecí deska? Důležitý není jen materiál

12. 01. 2023, SCONTO Nábytek
Krájecí deska nebo prkénko – ať už tuto kuchyňskou pomůcku nazýváte jakkoliv, výběr byste neměli podceňovat. Nevhodná deska rychle otupí vaše nože a může také zadržovat bakterie, které jsou nebezpečné pro zdraví vás i vašich blízkých. Přečtěte si, jak zvolit vhodný materiál, tvar a jak o prkénko na krájení pečovat, aby vám vydrželo co nejdéle.

Tvrdá dřevěná deska na krájení otupuje nůž rychleji

Přestože se dřevo na výrobu krájecích desek používá často, mezi jednotlivými druhy jsou velké rozdíly. Platí to zejména pro tvrdost – tvrdé dřevo, jako je buk nebo dub, otupí ostří nože rychleji. Vysokou tvrdost mají také dřevěná prkénka na krájení z akácie, mangovníku nebo bambusu. Plasty a měkké dřevo, jako například smrk nebo borovice, jsou k čepeli šetrnější. Měkkost však znamená i kratší životnost, neboť v nich čepel zanechá hlubší rýhy.

Setkáte se i s deskami z bezpečnostního skla, žuly či mramoru. Vyčistíte je velmi jednoduše, ale měli byste je používat spíše ke krájení spojenému se servírováním než k přípravě surovin. Mají totiž příliš tvrdý povrch, který ostří nože otupí velmi rychle.

Plastová deska na krájení nemusí být hygienická

Plastová krájecí deska je na rozdíl od dřevěné pachově neutrální. Krájené potraviny ji nezabarví a můžete ji mýt i v myčce nádobí. To jsou důvody, proč mají plasty v oblibě i profesionální kuchaři.

Přesto nemusí být plastová krájecí deska automaticky hygieničtější než dřevěná. Jakmile ji opotřebujete a zářezy od nožů dosáhnou určité hloubky, nebudete je moct úplně vyčistit a budou se v nich hromadit bakterie.

Potvrdila to i starší studie Kalifornské univerzity, v níž vědci zkoumali prkénka na krájení z 10 druhů dřeva a 4 druhů plastu. Na povrchu dřevěných desek objevili mnohem méně bakterií než v případě plastových.

Podle studie za to může struktura dřeva, jehož póry vtáhnou bakterie pod povrch. Tam se přestanou množit a následně zahynou. Závěrem je, že při dlouhodobém používání a opotřebování jsou dřevěné desky hygieničtější než plastové. Podle některých článků má dřevo přirozené antibakteriální vlastnosti, jelikož při každém zářezu vylučuje kyselinu tříslovou. Tuto skutečnost však autoři studie neuvádějí. Dr. Ben Chapman z North Carolina State University dodává, že nejlépe jsou na tom desky z tvrdého dřeva, jelikož obsahují jemné póry. Zároveň doporučuje používat plastová prkénka na krájení masa a dřevěná zase na krájení potravin, které neprojdou tepelnou úpravou.

Americká FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) považuje za bezpečné oba druhy materiálů v případě, že je pečlivě čistíte a při opotřebování měníte.
Tip pro vás:
Poškrábaná plastová krájecí deska vám ještě může sloužit k přípravě masa nebo surovin, které budete před konzumací tepelně upravovat.

Na pečivo a maso raději velkou desku

Důležitým parametrem při výběru krájecí desky jsou rozměry. V obchodech najdete desky od 25 × 15 cm, ale délka těch největších může přesáhnout i 50 cm.

Na pečivo je ideální velká dřevěná deska na krájení – díky ní nebudete mít drobky po celé kuchyni. Po větších rozměrech sáhněte i v případě, kdy potřebujete porcovat velké kusy masa. Jinak můžete šťávou ze syrového masa kontaminovat pracovní desku (tzv. křížová kontaminace – více o tom níže v článku).

Čistší a hygieničtější prostředí vám pomohou udržet krájecí desky, které mají po obvodu vyhloubené drážky. Ty slouží právě k zachycení šťávy z masa, ale také ze syrového ovoce a zeleniny (například z rajčat).
Tip pro vás:
Při výběru desky na krájení si dejte pozor, aby se vám vešla do myčky nádobí nebo do dřezu.
Některé desky mají protiskluzovou úpravu v podobě gumových nožiček nebo okrajů. Bude se vám to hodit zejména u těch plastových a skleněných, dřevo po povrchu až tak neklouže. Velká dřevěná deska na krájení nebo na hnětení těsta bývá zakončena přečnívající hranou, kterou ji zachytíte o okraj pracovní desky nebo stolu.
 
Budete-li chtít desku zavěsit, ujistěte se, že je vybavena okem pro zavěšení, které je dostatečně velké. Není to samozřejmost.

Pozor na křížovou kontaminaci

Tzv. křížová kontaminace je jednou z častých příčin salmonelózy, ale i jiných nákaz z potravin. Vzniká například tehdy, když budete krájet na jedné desce nejprve kontaminovanou surovinu (nejčastěji syrové maso) a poté jinou surovinu, která již neprojde tepelnou úpravou – například okurku na salát nebo upečené maso.
 
Abyste se křížové kontaminaci vyhnuli, měli byste používat nejméně 2 samostatná prkénka na krájení. Podobné je to i s noži a dalšími pracovními pomůckami. Po krájení syrového masa je nezapomeňte důkladně umýt.
Zapamatujte si:
Žádná krájecí deska nelikviduje bakterie sama od sebe. Každou musíte pravidelně čistit, bez ohledu na druh materiálu.

Dřevěná deska na krájení do myčky nepatří

Čištění plastových, skleněných či kameninových desek můžete ve většině případů nechat na myčce nádobí. Každý materiál je však jiný, vždy se proto řiďte pokyny výrobce. Dřevěná deska na krájení do myčky nepatří, čistěte ji pouze ručně.

Při ručním mytí byste měli desku nejprve opláchnout horkou vodou. Dejte si přitom pozor, abyste tekutinu na prkénku (šťávu z masa) nerozprskli po okolí. Následně desku vydrhněte houbičkou a čisticím prostředkem na nádobí. Desku nenechávejte ponořenou ve vodě a sušte ji vždy nastojato.

K dezinfekci plastových desek můžete ve většině případů použít i chlorové a jiné agresivnější čisticí prostředky, je ale potřeba je z desky pečlivě opláchnout. Opět platí, že je třeba dbát pokynů výrobce, každý materiál je jiný. K dezinfekci dřevěných prkének na krájení je vhodnější ocet. Pro silnější účinek můžete použít i 3% roztok peroxidu vodíku (pozor – vyšší koncentrace jsou žíravé).

Zbavit desku zápachu a skvrn můžete tak, že ji potřete šťávou z poloviny citronu nebo pastou, kterou vyrobíte smícháním jedlé sody, soli a vody.

Shrnutí:

  • Prkénko na krájení z tvrdého dřeva otupí čepel nože rychleji než měkké dřevo nebo plast.
  • Měkká prkénka na krájení rychleji poškrábete, hluboké rýhy se obtížně čistí a drží se v nich bakterie.
  • Plastové desky jsou vhodnější pro krájení syrového masa a potravin, které budete následně tepelně upravovat. Abyste zabránili křížové kontaminaci, na potraviny, které tepelně upravovat nebudete, používejte samostatnou desku.
  • Dřevěná krájecí deska nepatří do myčky nádobí. Sušte ji vždy nastojato.

Čtěte také

Ukázat další články

Jak vybrat psací stůl

Pracovní stůl je důležitý kus nábytku, který ovlivňuje vaši práci. Před koupí je nutné promyslet, k čemu přesně ho potřebujete, jaké pomůcky musíte mít po ruce, ale …

Proč a jak si vybrat polohovatelný rošt do postele?

Polohovací rošty nabízejí maximální komfort. Umožňují nastavení sklonu v oblasti hlavy i nohou. Jeho výhody ocení nejen senioři nebo špatně pohybliví lidé, ale všich…