Tvrdá dřevěná deska na krájení otupuje nůž rychleji
Setkáte se i s deskami z bezpečnostního skla, žuly či mramoru. Vyčistíte je velmi jednoduše, ale měli byste je používat spíše ke krájení spojenému se servírováním než k přípravě surovin. Mají totiž příliš tvrdý povrch, který ostří nože otupí velmi rychle.
Plastová deska na krájení nemusí být hygienická
Přesto nemusí být plastová krájecí deska automaticky hygieničtější než dřevěná. Jakmile ji opotřebujete a zářezy od nožů dosáhnou určité hloubky, nebudete je moct úplně vyčistit a budou se v nich hromadit bakterie.
Potvrdila to i starší studie Kalifornské univerzity, v níž vědci zkoumali prkénka na krájení z 10 druhů dřeva a 4 druhů plastu. Na povrchu dřevěných desek objevili mnohem méně bakterií než v případě plastových.
Podle studie za to může struktura dřeva, jehož póry vtáhnou bakterie pod povrch. Tam se přestanou množit a následně zahynou. Závěrem je, že při dlouhodobém používání a opotřebování jsou dřevěné desky hygieničtější než plastové. Podle některých článků má dřevo přirozené antibakteriální vlastnosti, jelikož při každém zářezu vylučuje kyselinu tříslovou. Tuto skutečnost však autoři studie neuvádějí. Dr. Ben Chapman z North Carolina State University dodává, že nejlépe jsou na tom desky z tvrdého dřeva, jelikož obsahují jemné póry. Zároveň doporučuje používat plastová prkénka na krájení masa a dřevěná zase na krájení potravin, které neprojdou tepelnou úpravou.
Americká FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) považuje za bezpečné oba druhy materiálů v případě, že je pečlivě čistíte a při opotřebování měníte.
Poškrábaná plastová krájecí deska vám ještě může sloužit k přípravě masa nebo surovin, které budete před konzumací tepelně upravovat.
Na pečivo a maso raději velkou desku
Na pečivo je ideální velká dřevěná deska na krájení – díky ní nebudete mít drobky po celé kuchyni. Po větších rozměrech sáhněte i v případě, kdy potřebujete porcovat velké kusy masa. Jinak můžete šťávou ze syrového masa kontaminovat pracovní desku (tzv. křížová kontaminace – více o tom níže v článku).
Čistší a hygieničtější prostředí vám pomohou udržet krájecí desky, které mají po obvodu vyhloubené drážky. Ty slouží právě k zachycení šťávy z masa, ale také ze syrového ovoce a zeleniny (například z rajčat).
Při výběru desky na krájení si dejte pozor, aby se vám vešla do myčky nádobí nebo do dřezu.
Budete-li chtít desku zavěsit, ujistěte se, že je vybavena okem pro zavěšení, které je dostatečně velké. Není to samozřejmost.
Pozor na křížovou kontaminaci
Abyste se křížové kontaminaci vyhnuli, měli byste používat nejméně 2 samostatná prkénka na krájení. Podobné je to i s noži a dalšími pracovními pomůckami. Po krájení syrového masa je nezapomeňte důkladně umýt.
Žádná krájecí deska nelikviduje bakterie sama od sebe. Každou musíte pravidelně čistit, bez ohledu na druh materiálu.
Dřevěná deska na krájení do myčky nepatří
Při ručním mytí byste měli desku nejprve opláchnout horkou vodou. Dejte si přitom pozor, abyste tekutinu na prkénku (šťávu z masa) nerozprskli po okolí. Následně desku vydrhněte houbičkou a čisticím prostředkem na nádobí. Desku nenechávejte ponořenou ve vodě a sušte ji vždy nastojato.
K dezinfekci plastových desek můžete ve většině případů použít i chlorové a jiné agresivnější čisticí prostředky, je ale potřeba je z desky pečlivě opláchnout. Opět platí, že je třeba dbát pokynů výrobce, každý materiál je jiný. K dezinfekci dřevěných prkének na krájení je vhodnější ocet. Pro silnější účinek můžete použít i 3% roztok peroxidu vodíku (pozor – vyšší koncentrace jsou žíravé).
Zbavit desku zápachu a skvrn můžete tak, že ji potřete šťávou z poloviny citronu nebo pastou, kterou vyrobíte smícháním jedlé sody, soli a vody.
Shrnutí:
- Prkénko na krájení z tvrdého dřeva otupí čepel nože rychleji než měkké dřevo nebo plast.
- Měkká prkénka na krájení rychleji poškrábete, hluboké rýhy se obtížně čistí a drží se v nich bakterie.
- Plastové desky jsou vhodnější pro krájení syrového masa a potravin, které budete následně tepelně upravovat. Abyste zabránili křížové kontaminaci, na potraviny, které tepelně upravovat nebudete, používejte samostatnou desku.
- Dřevěná krájecí deska nepatří do myčky nádobí. Sušte ji vždy nastojato.