Stolování má v naší kultuře důležitou funkci, již od dob antiky se na něj kladl velký důraz. I dnes je jídelní stůl přirozeným centrem domácnosti a plní několik úkolů. Víte ale, jak si vybrat ten pravý jídelní stůl, který zapadne do vašeho interiéru?
Podle čeho si vybírat?
To, jaký si nakonec vyberete jídelní stůl, závisí na počtu
členů rodiny a dispozici vašeho bytu nebo domu. Kuchyň a obývací pokoj v moderních novostavbách bývají často propojeny právě jídelnou. Někde mezi těmito dvěma zónami v otevřeném prostoru umístíte i velkou
jídelní sestavu.
Těžší to mají majitelé menších bytů, které více omezují prostorové možnosti interiéru. Od nich se odvíjí
tvar kuchyňského stolu – klasikou je
obdélník, který lze umístit i do rohu, do menších jídelen v kuchyni se hodí čtverec. Nejnáročnější na prostor jsou
oválné a kulaté modely. Na druhou stranu, všichni jsou si za nimi rovni.
Parametry jídelního stolu
Z hlediska stravování je důležitá správná poloha těla při stolování, na židli musíte sedět vzpřímeně. Nízké sezení neumožní správný průchod potravy z úst do žaludku, protože dochází k jeho stlačení. Rozměr
stolové desky ovlivňuje počet stolujících. Každý z nich potřebuje k celkovému pohodlí svůj prostor. Ten závisí zejména na typu používaného servisu (například v Japonsku je jiný než v Česku, v této kultuře dokonce rádi stolují v kleče).
Velikost stolu si vybírejte podle toho, kolika osobám bude sloužit. V našich zeměpisných šířkách platí pravidlo, že
funkční plocha pro jednu osobu by měla být minimálně
60 x 40 cm. Zároveň by mezi strávníky měl být
prostor alespoň 70 cm. Násobkem funkční plochy a připočtením mezer mezi nimi dostanete konečnou velikost stolové desky.
V případě
kulatých stolů stačí podle normy čtyřčlenné rodině deska o průměru 105 cm, u
oválných je to rozměr minimálně 120 x 90 cm pro čtyři osoby. Při výběru stolu sáhněte po modelech, které mají výšku v rozpětí 72 až 78 cm, ideálně 75 cm. Pokud má deska lub, jeho výška by měla být alespoň 62 cm, ideální je ale 65 cm.
Aby tělo za stolem netrpělo
K pohodlnému sezení přispěje také správná
vzdálenost horní plochy sedáku židle od horní plochy stolu. Měla by se pohybovat mezi 24 až 32 cm, pokud vlastníte stůl s čistým designem bez lubů. Pokud má spojovací luby, vzdálenost mezi
židlí a jejich dolní hranou musí být alespoň 17 cm, abyste se mohli pohodlně usadit a přisunout.
Bezpečnost během stolování
Samozřejmostí jsou
pevnost a stabilita, aby nedošlo k poškození nábytku nebo zranění stolujících. Tloušťka nohou stolu v
jídelně je věcí vkusu. Platí, že čím tlustší noha, tím větší stabilita. Deska stolu musí být zcela rovná, jinak by při vylití horké tekutiny mohlo dojít k jejímu stečení například na nohy sedících.
Zde je důležité zmínit i
konstrukci jídelního stolu a umístění nohou – kulaté modely mají nohu většinou uprostřed, zatímco stoly ve tvaru obdélníku a čtverce poskytují mnohem větší variabilitu nohou a podnoží.
Dle stylu vaší domácnosti záleží, jestli bude
jídelní stůl mít klasický rám, nebo nohy ve tvaru U, X, Y, lichoběžníku, jehlanu tvořeného ocelovými dráty, nebo jiný, atypický tvar.
Nepodceňujte materiál stolu do jídelny
Jídelní stůl se nám většinou pojí s rodinnými chvílemi pohody a trvanlivostí. Kdysi se dokonce dědil z pokolení na pokolení. Není divu, že k nejoblíbenějším materiálům proto patří
masivní dřevo. Bude stačit, když bude ošetřeno olejem, aby si zachovalo svůj přirozený vzhled a zároveň dlouhou životnost, případně může být i lakované. Kromě klasických dřevin, jako borovice nebo dub, naleznete v nabídce obchodů i
exotickou akácii, mangovník, palisandr a jiné. Takový jedinečný stůl se stane dominantou prostoru.
Cenově dostupnější alternativou jsou dřevovláknité a dřevotřískové desky, které lákají spoustou vzorů a barev. Laminát nemusí vzhledem připomínat jen dřevo, ale může mít například i podobu betonu. Jejich výhodou je nižší hmotnost, takže se s takovým stolem snáze manipuluje.
Použité materiály ovlivňují náladu i to, jak se budou lidé u stolu cítit. Například čirá skleněná tabule nebo pochromovaná kovová podnož na někoho může působit chladně. Jiné je to v případě tónovaného hnědého tvrzeného skla v kombinaci s kovovou podnoží v barvě zlata. Takový kousek dodá prostoru útulnost a glamour nádech.
Extra tipy při výběru jídelního stolu:
- Pokud by se vám občas hodilo další místo u stolu, vyberte si rozkládací jídelní stůl.
- Při jeho umístění nechte vzdálenost alespoň jeden metr od zdi nebo nábytku pro pohodlné vstávání.
- Místo židlí k němu z jedné strany můžete umístit i lavici.
- V harmonii s jídelním stolem by měly být i židle. Můžete si je koupit samostatně nebo vybírat z hotových jídelních sestav.
- Stůl do jídelny můžete sladit se zbývajícím nábytkem v rámci jídelního programu.
- Pokud si potrpíte na pěkné stolování, zaměřte se na šířku stolu, aby se vám nestalo, že vedle talířů a sklenic nezůstane místo například na vázu s květinami a jiné dekorace.
Shrnutí: