Domů / MAGAZÍN / ZAŘIZUJEME / Rozhovor v kuchyňském studiu: Kuchyň vám musí dokonale vyhovovat

Rozhovor v kuchyňském studiu: Kuchyň vám musí dokonale vyhovovat

07. 05. 2021, SCONTO Nábytek
Co vše je třeba si ujasnit, než se vydáme do kuchyňského studia? K jakým laickým chybám při plánování kuchyně často dochází? Jak správně vyměřit prostor kuchyně? Na tyto a časté zákaznické dotazy odpovídá Jan Krušek, specialista pro rozvoj oddělení kuchyní obchodních domů Sconto.

V jaké fázi stavebních prací, resp. bytových úprav je ideální řešit návrh kuchyně?

Plán kuchyně je potřeba řešit ještě před stavebními úpravami. Pokud se totiž zákazník ocitne v situaci, že musíme kuchyňskou linku napasovat vzhledem ke stávajícím rozvodům vody a elektřiny, nemusí pro něj finální řešení být zcela optimální. Někdy je také nutné použít více skříněk nebo dělat složitější úpravy pracovní desky, což může být finančně náročnější.
 
V případě, že máte instalace hotové, je dobré s výběrem kuchyně začít přibližně tři měsíce předtím, než ji chcete mít doma. Důvodem není dlouhé trvání výroby (náš dodavatel Nobilia vyrobí denně až 3 500 kuchyní) ani samotná dodací doba, která je standardně zhruba 4 až 8 kalendářních týdnů. Plánování kuchyně ve větším předstihu doporučujeme hlavně proto, že si málokdo vybere finální řešení hned po prvotním návrhu. Vždy zákazníkům radíme, aby si řešení nechali v hlavě „uležet“ a dobře si rozmysleli, zda jim navrhovaná kuchyň bude skutečně vyhovovat.

Co v případě, že budou stavební úpravy přece jen potřeba?

Pokud vás čekají stavební úpravy, je určitě třeba počítat s tím, že budou nějaký čas trvat. O tuto dobu se následně prodlouží i termín dodání kuchyňské linky.

Zmínil jste, že se málokdo rozhodne pro prvotní plán kuchyně. Do jaké míry klienti připomínkují navržené řešení?

Jelikož prodejcům připomínáme, aby neplánovali kuchyně podle sebe, ale podle představ a požadavků zákazníka, už prvotní návrh je v převážné míře vyhovující. Otázky přicházejí až později, když klient přijde domů, kde návrh přehodnocuje. Možná zjistí, že nebude mít kam umístit kuchyňského robota, že mu nebude vyhovovat počet zásuvek, nebo si uvědomí, že uvedl špatné míry v původním návrhu. Jelikož kuchyni plánujeme spolu se zákazníkem, obvykle jde jen o jednu či dvě dodatečné úpravy.

Co vše je třeba si ujasnit, než se vydáme do kuchyňského studia?

Samozřejmě je dobré mít na začátku alespoň určitou představu. Kromě vzhledu si ujasněte, jaké typy spotřebičů chcete do své kuchyně zakomponovat, protože to je zásadní pro samotný návrh. Klíčové je také udělat alespoň hrubý odhad toho, kolik úložného prostoru ve své kuchyni potřebujete.
 
V neposlední řadě je podstatný i samotný rozpočet. Je třeba si uvědomit, co všechno má být v této investici zahrnuto. Občas se totiž stává, zejména v případě rekonstrukcí, že zákazník do celkové plánované částky vedle kuchyňského nábytku, spotřebičů, dřezu a baterie nezapočítá další výdaje, například likvidaci a odvoz staré kuchyně, výměnu podlahy a úpravu instalací. Takové „nečekané“ položky dokážou rozpočet na kuchyňskou linku pěkně zredukovat.

Jak dlouho trvá, než se připraví projekt, resp. instalační plán kuchyně?

Pokud máme hotový návrh, instalační plán dokáže chytrý prodejce vytvořit i do hodiny. Software, v kterém kuchyni plánujeme, je komplexní. Jelikož jsou v něm obsaženy i částky jednotlivých komponent, po rozplánování jsme schopni ihned vygenerovat také cenovou nabídku.

Jak následně probíhá samotná montáž kuchyně?

To je otázka jednoho dne. Pro zajištění bezproblémového průběhu montáže je důležité, aby zákazník dodržel vše, co uvádíme v instalačním plánu. Montáží naše služby samozřejmě nekončí. Zákazník nás může kontaktovat v případě dotazů, které se objeví za plného „provozu“ kuchyně.

Řeší lidé na prvním místě funkčnost, nebo spíše estetickou stránku vlastní kuchyně?

Ideální je, když to jde ruku v ruce. Šířka sortimentu kuchyní Nobilia je naštěstí tak široká, že nemáme problém skloubit oba aspekty. Pokud se funkčnost a estetika ocitnou na misce vah, většina našich zákazníků se přikloní k funkčnosti, ačkoliv se vždy najdou lidé, pro které bude design vždy na prvním místě.

Můžete na základě zkušeností říct, zda jsou kuchyně spíše doménou žen, nebo mužů? Kdo bývá „velitelem“ kuchyňského projektu?

Je fakt, že prvotní návrhy řeší většinou ženy. V ideálním případě by na prvním setkání s prodejcem měli být přítomni oba partneři. Když se muž rozhoduje pouze na základě obrázku, často mu chybí naše zdůvodnění, proč jsme kuchyni naplánovali právě tímto způsobem.

Co je potřeba přinést s sebou do kuchyňského studia?

Kvůli plánování kuchyně je třeba mít určitou představu o jejím budoucím vizuálu, informace o plánovaných spotřebičích a rozměry prostoru. Nutno podotknout, že v současnosti se byty zmenšují a kuchyně se zároveň propojují s jídelnami a obývákem. V tom případě potřebujeme o daném prostoru vědět mnohem více informací. Nebývá výjimkou, že naši zákazníci mají otevřený interiér a potřebují ho navrhnout kompletně, aby byla kuchyně sladěná s obývákem. Neméně podstatné je umístění instalací, zejména přívod vody či elektrické vedení, resp. zda jsou potrubí a vedení zabudována ve zdi. Na setkání budeme vycházet i z umístění dveří a oken. To jsou základní věci, zbytek je na samotném prodejci, aby klienta navedl k té nejlepší variantě.

Jak si správně vyměřit prostor kuchyně?

Zákazník si pochopitelně může vyměření prostoru kuchyně objednat v našem studiu zdarma. Je to určitě lepší možnost, protože vám dává jistotu, že všechno bude dodáno přesně podle rozměrů. Prvotní návrh se nicméně provádí na základě údajů, které nám poskytne zákazník. Nepotřebujeme žádný komplikovaný technický nákres, prostor stačí změřit obyčejným svinovacím metrem. Důležité ale je uvést všechny potřebné míry, včetně stěn, ale i objektů, například okna, dveří a radiátoru. Je nutné znát vzdálenost daného objektu od rohu i jeho rozměry. V případě okna je poměrně zásadním údajem i výška parapetu, zejména pokud chcete mít linku vedenou pod parapet.

Jak vypadá samotná konzultace ve studiu?

Se zákazníkem řešíme všechny základní otázky, probíráme tedy řešení čelní plochy kuchyně, ale i účelnost. Je to kuchyně pro menší, nebo větší domácnost? Jak se bude kuchyň využívat? Co všechno by v ní zákazník chtěl nebo nechtěl mít? Jelikož program našich kuchyní nabízí nesčetné možnosti řešení, do stejného prostoru můžete umístit kuchyňské linky různých tvarů. V každém kuchyňském studiu máme vystavených asi 40 kuchyní, takže vám dokážeme různé varianty řešení či povrchové úpravy ukázat živě. Skladba kuchyní v rámci této „výstavy“ se pravidelně obměňuje podle trendů i požadavků našich zákazníků. Snažíme se, aby měl prodejce ve studiu k dispozici co nejvíce prvků. Na vše si můžete sáhnout, vyzkoušet výsuvné systémy či otevírání skříněk, což je velká výhoda.

V aktuální situaci s koronavirem nabízejí kuchyňská studia i konzultace online. Nakolik se liší od osobních setkání se zákazníky?

Na online konzultace si zvykáme spolu s našimi zákazníky. Ve virtuálním prostoru se postupuje podobně, ale zprostředkování některých informací může být obtížnější. Samozřejmě, díky novým technologiím se dá většina věcí vykomunikovat opravdu komfortně. Zákazníkovi nafotíme obrázky nebo natočíme videa i přímo v našich studiích. Máme ale i vynikající databázi podkladů od výrobců. Německé kuchyně Nobilia mají fotografie i videa zpracované skutečně prvotřídně. O jejich kvalitě také svědčí četné certifikáty; vůbec nejvyšší, jaké lze v Německu získat. Zahrnují všechny součásti kuchyňské linky od šroubů až po panty a výsuvné systémy, které se testují ve skutečně extrémních podmínkách. Běžná kování jsou v plně naloženém stavu skříněk dimenzována na 10 tisíc otevření, zatímco zásuvky Nobilia na více než 80 tisíc. Můžete si tedy být jisti, že koupíte kvalitní kuchyni, přestože si její komponenty předtím nevyzkoušíte.

S jakými otázkami se na vás nejčastěji zákazníci při výběru kuchyně obracejí?

Klasické dilema bývá, zda si vybrat lesklou, nebo matnou povrchovou úpravu skříněk. Mnozí zákazníci – často po špatné zkušenosti s předchozím výrobcem – řeší kvalitu kuchyně, zejména trvanlivost. A protože dispozice v domech a bytech se neustále zmenšují, ale spotřebiče naopak přibývají, často se hledá řešení, které i na omezeném prostoru poskytne prostor pro plnohodnotnou kuchyňskou linku. Ve většině případů se to naštěstí dá vyřešit.

Přicházejí do kuchyňských studií i lidé s „nereálnými“ představami o budoucí kuchyni?

Občas se stává, že architekt nebo interiérový designér navrhne kuchyni, která na obrázku vypadá skvěle, nedokáže však vyhovět po praktické stránce nebo vůbec neodpovídá rozpočtu zákazníka. Například se snaží vtěsnat na omezenou plochu kuchyni s varným ostrůvkem nebo do malé linky zabudovat kvantum spotřebičů. Je zcela zásadní, aby prodejce klientovi vysvětlil všechny důvody, proč k návrhu přistoupit jinak, a nabídnout mu optimální řešení.

K jakým laickým chybám při plánování kuchyně často dochází?

Jde spíše o detaily. K takovým patří třeba uspořádání zón. Osobně nejsem zastáncem toho, aby byla kuchyně za každou cenu učebnicovým příkladem takového členění. Někdy se paradoxně stává, že se zákazníci ve finále dopracují k návrhu, kde uspořádání varné zóny vůči ostatním zónám vůbec neodpovídá obecným doporučením, ale přesto jsou s ní stoprocentně spokojeni. Při plánování proto vycházíme z toho, co zákazníkovi vyhovuje, například na základě jeho dosavadních zkušeností s používáním kuchyně.
 
Na druhé straně někdy ani netuší, že má i jiné, mnohem lepší možnosti. Příkladem jsou instalace vody a elektřiny umístěné v rohu, které donedávna mnoho zákazníků ve velkém vyhledávalo, ačkoli jsou dost nepraktické. Dnes se plánují pouze tehdy, když je to opravdu nezbytné. Dalším problémem je, když chce zákazník udělat kuchyni nadmíru zajímavou a zvolí různou barvu korpusu, dvířek, skříněk a desky. Přitom však zapomene, že kuchyň je spojena také s jídelnou a obývacím pokojem, takže nebere v úvahu, jak překombinovaně může působit v celkovém prostoru.

A co varné ostrůvky? Také bývají součástí mnoha vysněných kuchyní...

Na místě je otázka, zda v ostrůvku chcete mít zabudovaný nějaký spotřebič nebo dřez, takže nezbytností budou opět instalace, přívod vody a řešení odpadního potrubí, a tedy určité stavební úpravy. Pokud máte podlahové topení, nastává problém. Pokud plánujete umístit sporák na varný ostrov a počítáte se stropním odsáváním, může vám plány překazit sádrokartonový strop, který nemá dostatečnou nosnost. Uvedené problémy bych však nenazval chybami zákazníka – upozornit ho na takové nuance a navrhnout řešení je právě úkolem našich prodejců.

Dnes jsou hitem i americké lednice, které jsou poměrně velkým a zřejmě také problémovým spotřebičem...

Ano, jsou oblíbené, ale přinášejí i různá úskalí. Zde je vždy třeba zohlednit konkrétní typ spotřebiče, protože jsou vskutku různorodé. Často se zapomíná na to, že se kvůli plnému vysunutí zásuvek musí dvířka mnoha modelů otevřít až na 145 stupňů. To znamená, že je nemůžete umístit přímo ke stěně, jak by si mnozí přáli, ale minimálně 40 cm od stěny.

Jak je to v případě ostatních spotřebičů? Mají standardizované rozměry, nebo mohou zákazníka něčím zaskočit?

Spotřebičů je dnes na trhu obrovské množství. Pokud mluvíme o standardních rozměrech, obávám se, že můžeme uvést maximálně kuchyňské trouby. Například konkrétně mikrovlnné trouby i ledničky se liší výškou. Naštěstí v rámci nabídky kuchyní Nobilia umíme skříňky vcelku jednoduše přizpůsobit rozměrům konkrétního spotřebiče.

Jaké ergonomické detaily zákazníci zanedbávají?

Při plánování kuchyně pokaždé vycházíme z obecných pravidel o uspořádání jednotlivých kuchyňských zón, o výšce pracovní desky, umístění a typu, resp. otevírání horních skříněk. Ergonomii je však náročné plně vyhovět i z toho důvodu, že v domácnostech většinou žijí dva lidé, kteří mají různou výšku, a tedy i jiné potřeby z hlediska celkového komfortu a bezpečnosti při práci. Důležité je například zjistit, který z partnerů tráví vařením více času. Často se však setkáváme s různými ergonomickými „odchylkami“, třeba s vysokou pracovní deskou pro ženu drobnějšího vzrůstu, které ale takové řešení plně vyhovuje, nebo s malou plochou mezi dřezem a varnou deskou, na kterou si zákazník zvykl již ve své předešlé kuchyni. Myslím, že ergonomie by neměla vycházet pouze z tabulek a doporučení, ale měla by odrážet to, co zákazníkovi stoprocentně vyhovuje, v čem se cítí komfortně...

Zmínil jste i skříňky. Jak přistupovat k řešení jednotlivých úložných prostorů kuchyně?

Zde se bavíme o skutečně nesmírných možnostech sortimentu, které nabízejí kuchyně Nobilia. Nabízíme celou škálu šířkových i výškových modulů. Více úložného prostoru v malých bytech můžete získat například díky korpusům XL. Zároveň existuje nesčetná řada možností finálního vzhledu kuchyně. Skutečnou designovou lahůdkou jsou například skříňky bez úchytek, jako například v kuchyních se systémem Line N.

Jaké možnosti nabízejí výsuvné mechanismy a kování?

Naše kuchyně dokážou z hlediska funkčnosti nabídnout téměř cokoliv. Najdete zde prvky i pro náročné rohové řešení. Nobilia nabízí standardní policovou skříňku, ale také výsuvné a otočné mechanismy, které usnadňují dostupnost v nejhlubších částech rohových skříněk. Když k nám přijde zákazník, který chce využít doslova každý centimetr čtvereční kuchyně, dokážeme mu bez problémů vyjít vstříc.

Neméně důležité je také osvětlení kuchyňské linky...

Vždy řešíme osvětlení pracovní plochy, světlo však může být zabudováno i ve skříňce nebo v zásuvce. Když ji otevřete, pěkně osvětlí vše, co v ní máte uloženo. LED diody umožňují osvětlit prakticky cokoliv, dokonce vytvořit poziční osvětlení soklu kuchyňské linky. Zákazník může měnit charakter a intenzitu světla podle aktuální potřeby. Pokud právě vaříte a potřebujete dobře vidět na pracovní desku, můžete zvolit studené ostré světlo s velkou intenzitou, nebo naopak upřednostnit příjemné náladové podsvícení linky v teplých tónech.

Když to na závěr shrneme, čím jsou podle vás kuchyně Nobilia výjimečné?

Z mého pohledu je to určitě šířka sortimentu. Za 15 let zkušeností jsem nezažil prostor, kde by nebylo možné naši kuchyni naplánovat, a to jsme řešili i kuchyňskou linku v osmiúhelníkové dispozici. Druhým důvodem je určitě kvalita. Rád říkám, že kuchyně Nobilia jsou příliš levné na to, jaké jsou skvělé. Do třetice je to možnost vyřešit komplexně nejen samotnou kuchyni, ale i celkový obytný prostor. Značka Nobilia totiž nezahrnuje pouze kuchyně, ale i skříňky do obývacího pokoje, jídelní sestavy, předsíně a koupelny. Zákazníkovi to přináší obrovskou výhodu v tom, že může ladit celý interiér v jednotném stylu.
Redakce Sconta děkuje za rozhovor.

Čtěte také

Ukázat další články

Dopřejte si maximální komfort v boxspringové posteli

Pokud vás srdce táhne za královským lůžkem, které by dobře vypadalo a zároveň nabízelo dostatek prostoru a pohodlí, rozhodně byste měli uvažovat nad boxspringovou po…

Populární truhlice – naházet, zavřít a je uklizeno

Kdo by si nepamatoval starodávné truhlice, které na půdě mívali naši prarodiče? Myslíte si, že jim už odzvonilo? Právě naopak. Truhly se znovu těší velké popularitě,…