Domů / MAGAZÍN / BYDLÍME / Pěstujeme bylinky v kuchyni – těchto 7 u vás nesmí chybět

Pěstujeme bylinky v kuchyni – těchto 7 u vás nesmí chybět

04. 07. 2022, SCONTO Nábytek
Kupovaný pepř rozhodně nedokáže dochutit jídlo tak jako čerstvé bylinky. Vlastní bylinková zahrádka v kuchyni přináší do interiéru přírodu a zároveň znamenité chutě do všeho, co připravujete. Jak pěstovat bylinky a jaké si pořídit do vlastní kuchyně?

Nepotřebujete zahradu ani balkon

I když se bylinkám nejvíce daří v exteriéru, ne každý má to štěstí a vlastní zahradu nebo balkon. Ať vás ale tento fakt neodradí. Bylinky můžete klidně pěstovat také v květináči v kuchyni, ať už umístěném na kuchyňské lince, nebo parapetní desce. Můžete si pořídit i různé praktické a designové stojany na květiny. Výzvou bude poskytnout jim dostatek světla a udržet optimální úroveň vlhkosti.
 
Než se pustíte do sázení, je důležité si ujasnit, zda budou bylinky růst do výšky, nebo jde o plazivé druhy. Převislé a plazivé bylinky umístěte do vysokých úzkých nádob a závěsných košíků. Ty, které rostou do výšky, zkombinujte do květináčů tak, jak je nejčastěji používáte při vaření, nebo dopřejte každé bylině luxus vlastní nádoby. Zejména pokud v interiéru nemáte ideální podmínky, může se více bylinkám v jednom květináči hůř dařit. Výsadba bylinek do samostatných květináčů vám dává větší flexibilitu – umožní vám to řešit potřeby každé rostliny individuálně.
 
Na pěstování bude ideální terakotový květináč s otvorem ve dně. Vespod umístěte jeden až dva centimetry silnou vrstvu štěrku (drenážní vrstvu) a na ni zahradní substrát. Hliněný květináč rostlinám vytvoří ideální prostředí, protože přebytečná vlhkost unikne jeho póry. Plastové květináče, v kterých se voda odpařuje směrem vzhůru, se hodí na pažitku nebo petržel, kterým více vyhovuje mokré prostředí.
 
Bylinkám dopřejte dostatek prostoru. Pokud bylinku zasadíte do příliš malého květináče, nemusí se jí tak dobře dařit. Její kořenový systém potřebuje prostor pro růst a pokud ho nemá, nemusí se uchytit.

Vyplatí se vědět

Pozor, některé bylinky byste spolu neměli dávat do těsné blízkosti, protože se nesnášejí. Jsou to například libeček a pelyněk, celer a šalvěj, nebo kmín a koriandr. Zároveň byste v jedné nádobě neměli pěstovat bylinky s rozličnými nároky na půdu – kyselomilné a vápnomilné.

JAK NA PĚSTOVÁNÍ BYLINEK

Dopřejte jim správné světlo

Dejte si pozor na to, které bylinky mají rády slunce, stín či polostín, a podle toho je rozmístěte po kuchyni. Pokud jste si zasadili světlomilné druhy, bude pro ně vhodné umístění na parapetu okna s orientací na jih, které nabízí alespoň 6 až 8 hodin slunečního svitu. Pokud takové okno nemáte, můžete použít pěstitelská svítidla, která bylinkám vynahradí nedostatek slunce.
 

Nepřelévejte je

Bylinky potřebují pravidelnou zálivku, přičemž je potřeba zalévat přímo půdu, ne lístky. Pozor ale na přelévání. To je nejrychlejší způsob, jak je zahubit. Klíčem k zalévání bylinek v interiéru je nechat půdu v ​​květináči mezi zaléváním trochu vyschnout. Otestujte půdu prstem. Pokud je stále pod vrchní vrstvou vlhká, nedolévejte další vodu, ale počkejte, až půda více proschne.
 
Nebojte se toho, že by byla příliš suchá a poškodila vaše bylinky. Půda vysychá nejprve shora, takže přestože je vrch suchý, na dně květináče je pravděpodobně dostatečné vlhko. Cílem je, aby kořeny rostly hluboko dolů a hledaly vodu. To podporuje silný, zdravý kořenový systém.
 

Občas bylinky přihnojte

Měsíční dávka hnojiva povzbudí vaše bylinky ke svěžímu a lepšímu růstu. Při pěstování bylinek ke konzumaci je ale nejlepší držet se organických produktů. Většina dřevitých bylinek, jako jsou tymián, oregano a rozmarýn, má nízké nároky na plodnost a lze je přihnojit poloviční dávkou. Bez ohledu na to, jaké hnojivo se rozhodnete použít, si před použitím pozorně přečtěte pokyny na obalu.
 

Stříhejte, i když je zrovna nepotřebujete

Jednou z chyb při pěstování bylinek je, když je necháte příliš bujně růst až do květů. Rostlinka se bude soustředit na rozmnožování a o to chudší budou její lístky. Proto je potřeba pravidelně zastřihávat.
 
Zároveň platí, že by se při „obírání“ bylinek měly upřednostňovat mladé lístky; velké listy ve spodní části pohánějí celkový růst. Řežte tedy vždy nad spodní dvojicí lístků. Nejefektivnějším způsobem, jak bylinky sklízet, je stříhání, můžete si pořídit i speciální nůžky na bylinky.

Které bylinky by vám v kuchyni neměly chybět?

Bazalka

Jedna z nejvděčnějších bylinek, vhodná i pro začátečníky. Umístěte ji na okno, kam dopadá světlo alespoň šest hodin denně. Čím více světla přijme, tím bude mohutnější. Pozor dejte na přímé slunce, to nemá ráda. Bazalce vyhovuje vlhká půda, nesmí ale být přemokřená, jinak by jí začaly hnít kořínky.
 

Máta

K pěstování v bytě je jako stvořená. Dopřejte jí dostatečně velký květináč, rychle se rozšiřuje a jiným bylinkám by zabírala prostor. Přežije i nehostinné podmínky, nevadí tedy, když ji občas zapomenete zalít. Pokud z ní často odebíráte lístky, měli byste ji sem tam pohnojit. Pravidelně ji zastřihávejte, táhne se do výšky.
 

Meduňka

Někteří si ji zaměňují s mátou, oproti ní však více voní a také chutná po citrónech. Meduňka není náročná na péči, vyhovuje jí slunečné místo s občasným stínem. Prospívá jí pravidelné stříhání, které aktivuje růst nových lístků. Má hluboký kořenový systém, proto potřebuje vysoký květináč.
 

Pažitka

Pažitku můžete do květináče vysévat kdykoli během roku. Uložte ji na parapet orientovaný na sluneční stranu, při nedostatku světla začne pažitka žloutnout. Takto pěstovaná bylinka potřebuje častější zálivku, protože rychle vysychá a má ráda odstátou vodu. Přestože je trvalka, časem začne slábnout, což vyřešíte jednoduše výsevem nové pažitky.
 

Rozmarýn

Rozmarýn je středomořská, keříčkovitá rostlina se silnou svěží vůní, která vynikne především v samostatném květináči. Je nenáročný na pěstování v interiéru, je ale potřeba ho stříhat, aby nezdřevnatěl. Dopřejte mu písčito-hlinitou půdu s neutrálním až alkalickým pH. V kuchyni ho můžete umístit i na přímé slunce, jen pozor na průvan, nesnáší ho.
 

Oregano

Jeho méně známý název je dobromysl obecná. Chcete-li mu připravit vhodné podmínky pro růst, umístěte ho v kuchyni tam, kde bude mít dostatek slunečních paprsků, ale žádný průvan – je to světlomilná rostlina. Oregano potřebuje širší a hlubší květináč. Jinak je to nenáročná bylinka, která snese i sucho. Sbírat můžete lístky k přímé spotřebě nebo je usušit a skladovat na tmavém místě.
 

Koriandr

Koriandr je výrazná bylina, která dodává intenzivní chuť mexickým, asijským a indickým jídlům. Patří mezi bylinky náročnější na pěstování, jelikož je náročný na dostatek vápníku, živin a pravidelný přísun vody. Nejvíce se mu bude dařit v samozavlažovací nádobě a při pravidelném přihnojování. Použít můžete jeho listy i semena.

V kuchyni samozřejmě můžete pěstovat i další bylinky. Oblíbené jsou například tymián, šalvěj, petržel, estragon, saturejka, libeček, řeřicha, levandule nebo citronová tráva. Záleží jen na tom, co je komu po chuti. V každém případě vám bylinková zahrádka jistě bude přinášet nejen užitek, ale také radost z příjemné atmosféry, kterou vnese do prostoru.

Čtěte také

Ukázat další články

Jak si poradit se strašidlem? Vyžeňte dětský strach z pokoje

Dětský pokoj má velký vliv na pohodu a vývoj dítěte. Měl by působit příjemně, hravě a bezpečně. Při zařizování je ale třeba zohlednit i fakt, že děti od narození boj…

Jak uvařit vejce? A jsou lepší domácí, nebo z obchodu?

Otázek, které si klademe v souvislosti s vejci, není málo. Nejčastěji se ptáme, jak dlouho se vaří vejce natvrdo nebo naměkko, jestli jsou lepší domácí, nebo kupovan…