
Pěstujeme bylinky v kuchyni – těchto 7 u vás nesmí chybět
Ideální bude terakotový květináč s otvorem ve dnu. Dospod umístěte centimetr až dva hrubou vrstvu štěrku (drenážní vrstvu) a na ni zahradní substrát. Hliněný květináč vytvoří rostlinkám ideální prostředí, protože přebytečná vlhkost unikne jeho póry. Plastové květináče, ve kterých se voda odpařuje směrem vzhůru, se hodí pro pažitku nebo petržel, jimž víc vyhovuje mokré prostředí.

Věděli jste, že...
Pozor, některé bylinky byste neměli dávat vzájemně do těsné blízkosti, protože se nesnášejí. Například libeček a pelyněk, celer a šalvěj nebo kmín a koriandr. Stejně byste spolu v jedné nádobě neměli pěstovat bylinky s rozličnými nároky na půdu – kyselomilné a vápnomilné.
JAK NA PĚSTOVÁNÍ BYLINEK?
VYHNĚTE SE NEJČASTĚJŠÍM CHYBÁM
Při otrhávání bylinek upřednostněte mladé lístky, velké listy ve spodní části pohánějí celkový růst. Řežte tedy vždy nad spodní dvojicí lístků. Nejefektivnějším způsobem, jak bylinky obírat, je stříhání, obstarat si můžete dokonce speciální nůžky na bylinky. Jednou z chyb při pěstování bylinek je, když je necháte příliš bujně růst až do květů. Rostlinka se pak soustředí na rozmnožování a o to slabší budou její lístky.

KTERÉ BYLINKY BY NEMĚLI CHYBĚT VE VAŠÍ KUCHYNI?
Bazalka
Jedna z nejvděčnějších bylinek vhodná hlavně pro začátečníky. Umístěte ji na okno, kam dopadá světlo aspoň šest hodin denně, čím víc světla přijme, tím bude mohutnější. Pozor však na přímé slunce, to nemá ráda. Bazalce vyhovuje vlhká půda, nesmí však být přemáčená, jinak by jí začaly uhnívat kořínky.
Máta
Na pěstování v bytě je jako stvořená. Dopřejte jí dostatečně velký kořenáč, rychle se rozrůstá a jiným bylinkám by zabírala prostor. Umí přežít i nehostinné podmínky, nevadí tedy, když ji občas zapomenete zalít. Pokud ji často používáte, měli byste ji občas pohnojit. Pravidelně ji zastříhávejte, táhne se do výšky.
Meduňka
Někteří si ji pletou s mátou, oproti ní však víc voní a chutná po citronech. Meduňka není náročná na péči, vyhovuje jí slunečné místo s občasným stínem. Prospívá jí pravidelné stříhání, které aktivuje růst nových listů. Má hluboký kořenový systém, proto potřebuje vysoký květináč.
Pažitka
Pažitku můžete vysévat do květináče kdykoli během roku. Umístěte ji na parapet orientovaný na sluneční stranu, při nedostatku světla začne pažitka žloutnout. Takto pěstovaná bylinka potřebuje častější zálivku, protože rychle vysychá a má ráda odstátou vodu. Přestože je trvalka, časem začne slábnout, vyřešte to jednoduše výsevem nové pažitky.
Rozmarýn
Rozmarýn jako keříčkovitá bylina vynikne především v samostatném květináči. Je nenáročný na pěstování v interiéru, je však třeba ho stříhat, aby nezdřevnatěl. Dopřejte mu písčitohlinitou půdu s neutrálním až alkalickým pH. V kuchyni ho můžete umístit také na přímé slunce, jen pozor na průvan, nesnáší ho.
Oregano
Jeho méně známý název je dobromysl. Pokud mu chcete připravit vhodné podmínky pro růst, umístěte ho v kuchyni tam, kde bude mít dostatek slunečních paprsků, ale žádný průvan. Je to světlomilná rostlinka, která potřebuje širší a hlubší květináč. Jinak je to nenáročná bylinka, která snese i sucho. Sbírat můžete lístky na přímou spotřebu anebo je sušit a skladovat na tmavém místě.
Koriandr
Patří mezi bylinky náročnější na pěstování, protože potřebuje dostatek vápníku, živin a pravidelný přísun vody. Nejvíc se mu bude dařit v samozavlažovací nádobě a při pravidelném přihnojování. Neodmyslitelně patří do asijské a mexické kuchyně, použít můžete jeho listy i semena.
Kromě těchto bylinek si v kuchyni můžete vypěstovat i další čerstvé koření jako tymián, šalvěj, petržel, estragon, saturejku, libeček, řeřichu, levanduli či citronovou trávu.




MAGAZÍN

Který raději? Konferenční stolky s kovovým akcentem
